Какво представляват какаовите зърна
Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво. То расте в топли и влажни места в Азия, Централна и Южна Америка и Африка.
Какаовите зърна се събират, сушат се и се подлагат на ферментация за 1-2 седмици. След това се изпичат.
За да запазят всичките си полезни свойства обаче, какаовите зърна е по-добре да останат сурови. В сурово състояние зърната на какаовото дърво съдържат много полезни вещества.
Полезни свойства на суровите какаови зърна
Антидепресантни свойства
Какаовите зърна са естествен антидепресант. Те съдържат допамин, фенилетималин и серотонин. Подпомагат психичното здраве влияят на настроението, гонят стреса и депресията, влияят благоприятно на умората и ниския тонус.
Антиоксидантни свойства
Тъй като са силен антиоксидант, този природен дар намалява риска от рак, регулира холестерола и има положително влияние върху качеството на живота.
Влияние върху мозъка
Подобрява кръвообращението в тези части на мозъка, които отговарят за реакциите и паметта. Повишават мозъчната активност през деня и спокойния сън през нощта.
Влияние върху сърдечно-съдовата система
В какаовите зърна се съдържат полифеноли и магнезий, поради което влияят положително на сърдечната дейност и поддържат еластичността на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане, ускоряват метаболизма и оттам подпомагат отслабването.
Как се консумират сурови какаови зърна
Препоръчва се консумация на няколкосурови какаови зърна както за възрастни, така и за деца. Вкусът им е леко горчив, затова е добре да се изплакнат или накиснат за 1-1, 5 часа преди консумацията им.
- Може да се счукат в хаванче и да се добавят към мюслито, шейковете или за поръсване на десертите;
- Може да се направят сурови бонбони или барчета;
- Подходящо е да се добавят към печива като мъфините и кексовете;
- Добра опция да се смесят с ядки и стафиди, както и със сушени плодове, за да се приготви енергийна закуска.
Рецепта за течен шоколад със сурови какаови зърна
Нужни продукти:
- 100 грама лешници
- 5 фурми
- 4 какаови зърна
- 2 супени лъжици какао
- 30 грама какаово масло
- 100 грама вода
Приготвяне:
Лешниците се изпичат за около 8 минути на 150 градуса. Обелват се люспите им, след като изстинат.
Какаовото масло се разтопява на водна баня.
Слагат се в блендер заедно с какаото, какаовите зърна и фурмите. Разбиват се до хомогенна смес. Добавя се какаовото масло и отново се смила. Когато е готово се налива вода до получаване на нужната консистенция. Готовият домашен течен шоколад се сипва в буркан и се съхранява в хладилник.
Вижте също защо цената на какаото расте, както и кога да избягвате какао.
Коментари