Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да правим със сурови какаови зърна

Какво да правим със сурови какаови зърна

Какво да правим със сурови какаови зърна

Какво представляват какаовите зърна

Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво. То расте в топли и влажни места в Азия, Централна и Южна Америка и Африка.

Какаовите зърна се събират, сушат се и се подлагат на ферментация за 1-2 седмици. След това се изпичат.

За да запазят всичките си полезни свойства обаче, какаовите зърна е по-добре да останат сурови. В сурово състояние зърната на какаовото дърво съдържат много полезни вещества.

Полезни свойства на суровите какаови зърна

Антидепресантни свойства

Какаовите зърна са естествен антидепресант. Те съдържат допамин, фенилетималин и серотонин. Подпомагат психичното здраве влияят на настроението, гонят стреса и депресията, влияят благоприятно на умората и ниския тонус.

Антиоксидантни свойства

Тъй като са силен антиоксидант, този природен дар намалява риска от рак, регулира холестерола и има положително влияние върху качеството на живота.

Влияние върху мозъка

Подобрява кръвообращението в тези части на мозъка, които отговарят за реакциите и паметта. Повишават мозъчната активност през деня и спокойния сън през нощта.

Влияние върху сърдечно-съдовата система

В какаовите зърна се съдържат полифеноли и магнезий, поради което влияят положително на сърдечната дейност и поддържат еластичността на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане, ускоряват метаболизма и оттам подпомагат отслабването.

Как се консумират сурови какаови зърна

Какао

Препоръчва се консумация на няколкосурови какаови зърна както за възрастни, така и за деца. Вкусът им е леко горчив, затова е добре да се изплакнат или накиснат за 1-1, 5 часа преди консумацията им.

- Може да се счукат в хаванче и да се добавят към мюслито, шейковете или за поръсване на десертите;

- Може да се направят сурови бонбони или барчета;

- Подходящо е да се добавят към печива като мъфините и кексовете;

- Добра опция да се смесят с ядки и стафиди, както и със сушени плодове, за да се приготви енергийна закуска.

Рецепта за течен шоколад със сурови какаови зърна

Домашен течен шоколад

Нужни продукти:

- 100 грама лешници

- 5 фурми

- 4 какаови зърна

- 2 супени лъжици какао

- 30 грама какаово масло

- 100 грама вода

Приготвяне:

Лешниците се изпичат за около 8 минути на 150 градуса. Обелват се люспите им, след като изстинат.

Какаовото масло се разтопява на водна баня.

Слагат се в блендер заедно с какаото, какаовите зърна и фурмите. Разбиват се до хомогенна смес. Добавя се какаовото масло и отново се смила. Когато е готово се налива вода до получаване на нужната консистенция. Готовият домашен течен шоколад се сипва в буркан и се съхранява в хладилник.

Вижте също защо цената на какаото расте, както и кога да избягвате какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest