Какаови зърна, или в превод храна на боговете, са суровината, от която се произвежда шоколадът и всички какаови продукти.
Препоръчително е какаовите зърна да се консумират в суров вид, за да запазят всичките си полезни свойства. Можем да ги добавяме към мюсли или сладолед или да ги хапваме директно.
Суровите какаови зърна са богат източник на омега-3 мастни киселини, калций, магнезий, желязо и натрий, витамин С и всички витамини от група В /В1, В2, В3, В5, В6/.
Една от ползите, която получаваме от суровите какаови зърна, е, че те ни дават настроение. Те заедно с тъмният шоколад успяват да подобрят настроението и повишават двигателната ни активност.
Какаовите зърна могат да помогнат при различни видове депресивни състояния, както и при раздразнителност и неудовлетвореност.
Друга полза е, че какаовите зърна са източник на антиоксиданти. Какаото и отново черният шоколад са сред най-богатите източници на антиоксиданти и помагат в борбата срещу свободните радикали.
Като още една полза можем да споменем, че са източник на флавоноиди. Тези вещества са с растителен произход и са подобни на антиоксидантите. Имат свойството да помагат в борбата с високото кръвно налягане и холестерола.
Успяват да подобрят метаболизма на глюкоза и укрепват кръвоносните съдове.
Коментари