Някога замисляли ли сте се какъв е натуралния вид на повечето от напитките, които консумираме в ежедневието? Текстът разказва интересни подробности за какаовото дърво и какаовите зърна, за тяхното разпространение в Европа и като цяло за ароматната история на какаото и шоколада.
Оказва се, че какаовото дърво достига височина до около 15 метра. Листата му са вечнозелени. Цъфти в красиви бели, розови и червени багри. От цветовете след 4 до 6 месеца се образува плод, подобен по форма на краставичка, с дължина около 25 см и дебелина около 10 см.
Във вътрешността на плода се съдържат 30-50 зърна със светло червен до ален цвят. След бране следва специална обработка, включваща изсушаване и ферментация, благодарение на което какаовите зърна придобиват специфичния аромат и вкус.
Предполага се, че родината на какаовото дърво е някъде из Южна Америка. До Европа какаото достига едва в началото на XVI век. Интересна подробност е, че тогава какаото се е използвало и като разменна монета. Със 150 какаови зърна е можело да се закупи един сребърен реал. А със 100 зърна по-заможните са се сдобивали с роб.
В миналото е имало различна обработка и употреба на какаовите зърна. След изсушаване и изпичане, те са се стривали и смесвали с царевично брашно. Този микс е бил разтварян във вода и консумиран. Напитката е носила името чоколатъл.
Приготвянето на подсладена какаова напитка започва десетилетия по-късно, след като завоевателите пренасят в Европа захарната тръстика. Производството на какао започва през XVII век във Франция (о-в Мартиника) и Венецуела. А през 1657 г. в Лондон е бил създаден първия „Шоколадов дом”.
В началото на XIX век на Стария континент ставала все по-масова практика да се създават фирми, занимаващи се с производство на шоколад.
В периода XVII-XIX век обаче европейците консумирали по-странен вид какаова напитка. Тогава технологиите за извличане на масло от какаовите зърна още не била позната. Ето защо питиетата били тежки за преглъщане и съответно мъчно смилаеми.
Производството на какаовата напитка такава, каквато я познаваме днес, започва в края на 20-те години на XIX век. Тогава първа холандската фирма Ван Хутен регистрира патент за производството на шоколадов прах, на който е отнето около 1/3 от маслото. Холандската компания е първата в света, която започнала производството на разтворимо какао.
Млечният шоколад е "изобретен" през 1876 г. Тогава шоколадовата индустрия получава истински тласък. Дава се началото на масовата употреба на шоколада в кулинарията. Какаото започва да се използва за приготвянето на бонбони, бисквити, пудинги, кексове и други сладки изкушения.
Коментари