Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да различим истинския от некачествения шоколад

Как да различим истинския от некачествения шоколад

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Видове шоколад

Често поради незнание шоколадите, били те тъмни, млечни и др., се поставят под общ знаменател. Въглехидратите, с които е пълен шоколадът, са предпочитаният източник на енергия от човешкия организъм. Това е така, тъй като те са много по-лесно и по-бързо метаболизируеми от мазнините. А и са престъпно вкусни.

За да различаваме истинския от некачествения шоколад, както и съответните подвидове, то на първо място трябва да разберем какво се крие под понятието „истински шоколад”. За наша радост обяснение за това дава самият закон. В Наредбата за изискванията към какаото и шоколадовите продукти – Постановление № 251 на Министерски съвет от 2002 г. се казва:

Чл. 4 (1) : Наименованието „Шоколад” се използва за означаване на продукт, получен от какао продукти и захари, съдържащ не по-малко от 35 на сто обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18 на сто какаово масло и не по-малко от 14 на сто суха обезмаслена какаова маса. Обаче в чл. 13 (2) се дава възможност на производителите към шоколадовите продукти да добавят и растителни мазнини.

Шоколад

(2) Количеството на растителните мазнини в шоколадовите продукти не може да превишава 5 на сто от общата маса на крайния продукт, която се изчислява след изваждане на масата на добавените хранителни съставки по чл. 12, които не могат да бъдат повече от 40 на сто от общата маса на крайния продукт.

(3) При добавяне на растителни мазнини, различни от какаовото масло, не се допуска намаляване на минималното съдържание на обща суха какаова маса и какаово масло, установени в чл. 4.

„Истинския шоколад”, или т.нар. „натурален шоколад”, задължително трябва да има в състава си следните съставки: какао масло, какао маса (смлени, изпечени и с премахната обвивка – „люспа” какао зърна), захар, емулгатор - обикновено се използва лецитин (Е322) и ванилия.

Какао в шоколада

„Истинският млечен шоколад” пък, предпочитан от децата и по-младите консуматори, освен по-горе изброените съставки може да съдържа още и: сухо мляко (пълномаслено и обезмаслено), сметана на прах, лактоза, суха сладка суроватка, масло краве и др. млечни съставки. Може да му се добави и какаово масло.

В „истинският бял шоколад” главните съставки са какао масло, захар, сухи млечни продукти и емулгатор.

Всичко извън тези установени норми е некачествен шоколад.

Когато купувате шоколад, обърнете внимание на съставките. Ако съдържа растителни мазнини, то той отново е от по-нисък клас и всъщност - по закон е шоколад, но не е истински. Обръщайте внимание още на датата на производство. Търсете колкото се може по-прясно произведен шоколад, тъй като с времето ароматът и вкусът му се променят, най-вече при млечния шоколад.

Бял шоколад

Качественият шоколад задължително е опакован с алуминиево фолио и върху него вече може да има друга опаковка – хартиена, кутия и др. Алуминиевото фолио е предназначено да пази продукта от топлинните промени по време на съхранение, а също запазва и вкусовите качества на продукта – цвят, аромат, блясък, твърдост и др.

Температурата на съхранение на шоколада също е от голямо значение. Шоколадът е много чувствителен при температури по-високи от 30°С. Поради това не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Ако се разтопи, той ще се разтемперира при последваща спонтанна кристализация и ще се появи така нареченото „маслено цъфтене”- шоколадът побелява, става мек и безформен.

Най-качественият вносен шоколад е от Германия, Белгия и Швейцария. В тези три страни използването на растителни хидрогенирани масла е ограничено. Те имат строго законодателство, в което е упоменато, че щом е шоколад, той е произведен само с какаови продукти без растителни масла.

Цената на шоколада в някои случаи ще ви покаже дали той е истински или не. Ако един среден шоколад се продава на щанда на цена до 1 лв. или по-малко, то той най-вероятно няма да има нищо общо с вкуса от истинския шоколад. И вие ще се убедите сами, след като го опитате. Цената на 1 кг истински шоколад в повечето страни от Европа варира от 25-45 евро за килограм, но качеството си заслужава цената.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Марияна
Марияна
И на опаковките на Lindt пише, че съдържат палмово масло..
21.05.2015 00:03
2
1
Петър
Петър
Аз затова почнах сам да си правя с какаво масло,кокосово масло натрошени какови зърна ,какао на прах, ванилия малко и за подлсадител малко кленов сироп и става уникален здравословен и вкусен домашен шоколад.
13.03.2015 12:42
8
1
меги
меги
какво излиза,че един от най-купуваните шоколади ,,Милка,, не е качествен ,защото не е обвит в станиол...не ми се вярва.
16.07.2014 21:24
2
8
2
Покажи всички подкоментари