Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Родните череши – много, но некачествени

Родните череши – много, но некачествени

MarianeMariane
Джедай
254955
Череши

Лятото наближава, а с него идват и пресните плодове, които са очаквани с нетърпение от мнозина. Един от най-любимите плодове, които узряват в края на пролетта и началото на лятото са черешите.

Тази година се очаква изключително богата черешова реколта, коментират стопаните на овощни градини в Кюстендилско. Целият регион е обсипан с цъфнали черешови дървета.

Това, което притеснява овощарите обаче, е възможността закъснели слани да попарят реколтата.

Предпоставка за това е снегът, който дори по това време на годината стои по високите части на Осоговската планина.

Другото притеснение на стопаните е тенденцията от последните години да се засаждат безразборно всякакви черешови дръвчета, които дават съвсем различни сортове и като размер, и като качество.

Черешово дърво

Част от реколтата в областта беше унищожена и от градушка с големината на лешник, която удари Кюстендил и региона ден след Гергьовден.

Добрата новина за любителите на черешите е, че поради ембаргото, наложено на Русия, няма да има износ на български череши и цената им ще бъде доста под миналогодишните нива.

Очаква се първите череши, родно производство, да се появят на пазара до 20-тина дни и цената им да бъде около 1.50 – 3 лева за килограм.

В момента българските пазари са залети с гръцки череши, които примамват клиентите с чудесен външен вид, но разочароват с вкусовите си качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest