Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Амарант - малко, но много полезно зърно

Амарант - малко, но много полезно зърно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Амарант

Амарнтът бил познат още на ацтеките. Те обаче не използвали зърнената култура за хранене. Те приписвали на растението редица магически свойства. Испанските нашественици се боели от обожествяваното растение, обагрено в цветовете на дъгата, и се опитали да го унищожат като култура.

Дълги години отглеждането му било забранено, най-вече с цел да се сложи край на човешките жертвоприношения, в които растението играело важна роля. Така например преданията разказват, че сместа от стрито амарантово семе, смесено с пчелен мед или човешка кръв, се използвала за изливането на почитаните идоли.

Културата обаче не била изгубена, въпреки че потънала в забрава за няколко столетия. Амарант продължавал да се отглежда в едва няколко отдалечени района на Мексико, както и в Андите. Днес тази биокултура отново присъства във важен ритуал – този на здравословното хранене.

Освен че e полезен, амарантът притежава собствена аура. Днес той се използва в цял свят, а рецептите за приготвянето му са хиляди. Така например в Мексико, където растението се отглежда и сега, от амарант се приготвят пуканки със захарен сироп.

Полученото се нарича алегриа – щастие. В Индия пък от малките зрънца се приготвя вкусен сладкиш, а в Непал – чапати. С лечебни цели в Еквадор от зрънцата се приготвя питие, с което се регулира менструалния цикъл.

Амарантът представлява едногодишно растение. В миналото се е смятало за вечно, откъдето идва и името му - в превод никога неповяхващо цвете. Расте до два метра височина и е най-красивото зърнено растение.

Растение амарант

Листата му са обагрени от бяло, зелено, розово, оранжево, до пурпурно и тъмночервено. Семената му – това ценно богатство, се крият в семенниците, наподобяващи рошави царевични коси. Те са с големината на леща, кремави или златисти на цвят.

Освен че е полезен, амарантът е и лесен за отглеждане. Дори безразборно попаднал върху почвата, му трябва само малко вода, за да избуи. В миналото, както и днес, са известни над 60 вида амарант.

Амарантът има безброй здравословни предимства, заради които трябва да бъде включен в менюто. Той е сред храните без съдържание на глутен – малко зърнени култури могат да се похвалят с подобно качество.

В състава му има високи нива на протеини, лизин, фибри, калций, желязо, незаменими аминокиселини и магнезий. Малките зрънца се усвояват бързо и лесно от организма и храносмилателния тракт, тъй като съдържащите се в тях субстанции са лесно разтворими. По съдържание на полиненаситени мастни киселини и витамин Е се доближава до зехтина.

Той е сред най-добрите продукти на вегетарианците. В комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз амарант осигурява пълна гама протеини, за да замести храни като риба, пилешко или червено месо. Освен това растението доказано понижава лошия холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest