Все по-популярно става да се обръща внимание на храненето. Желанието за здравословно хранене провокира много производители да обърнат на обратно идеологията си за производство на продукти, предназначени за консумация. Последиците от нездравословното хранене – преки или не, са лесно проследими и подлежат на огромна критика.
Въпреки всичко искаме или не, похапването на вредни храни „между другото” е станало навик и част от съвременната култура на хранене.
Подобно задоволяването на моментните призиви на глад за сметка на традиционният обяд или вечеря, прави менюто ни все по-нездравословно.
От известно време обаче отношението към бързата храна се променя. И тази промяна започва от САЩ - родината на фаст фууд храните, където индустрията е най-мащабна. Става все по-популярно да се преминава от етапа на „бързина преди всичко“ в този на „високите очаквания“.
Във фаст фууд ресторантите голяма популярност и разпространеност добиват нискокалоричните и вегетариански ястия. Освен това растителните заместители на месото стават все по-хранителни и вкусни, което означава, че са пресни или по-точно - истински.
Може би се стигна до момента, в който бързото хранене ще е не само вкусно, но и полезно. Това е провокирано най-вече от новите изисквания на клиентите. А браншът е длъжен да се адаптира, за да оцелее. Поради това се очакват все по-мащабни промени в бъдеще.
Една от основните цели, която се стреми към промяна, е насочена към разработването на по-здравословни алтернативи на големите количества мазнини и сол, съдържащи се в повечето бързи продукти.
Редица вериги дори правят съществени компромиси и отстъпления от класическата концепция за бърза храна – бърза и евтина. Те повишават времето за приготвяне и цената, но паралелно с това – и качеството.
Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е пълният отказ от изкуствени оцветители и подсладители. Някои фирми дори са започнали.
Няма да е чудно, ако съвсем скоро на пазара започнат да се предлагат евтини, нискокалорични храни, приготвени бързо, от изцяло естествени съставки храни.
И запомнете най-важното при кулинарната употреба и готвене - използвайте пресни продукти с минимална термична обработка.
Коментари