Амарантът е растение, което е не само красиво, но и полезно. Не напразно го наричат цветето на безсмъртието.
Листата и стъблата на амаранта се добавят към храната пресни, а брашното от амарант се прави от зърната, което се използва дори в детската храна.
А от съцветията на амаранта можете да приготвите ароматен и леко стягащ чай с приятен бледорозов цвят.
Има два начина за изсушаване на листата и съцветия от амарант. За да направите това, достатъчно е да ги разстелите върху хартия и да ги оставите на добре проветриво място.
Или можете да отрежете стъблата на амаранта заедно с листата и цветята, да оформите малки букети от тях, които след това да бъдат окачени в топла и суха стая. И при първия, и при втория метод на сушене на амаранта той ще запази полезните си свойства.
А ако искате да укротите развълнувания си корем и черва, направете си този чай от амарант.
Чай от амарант
Необходими продукти:
цветя амарант - 1 шепа
листа амарант - 1 шепа
маточина - на вкус
мента - по желание
вода - 1 л
мед - 10 г
Начин на приготвяне:
Смесете сушени или пресни листа от амарант с цветя в чайник.
Добавете към тях малко маточина.
Залейте билките с гореща вода, оставете под капак да се запари за 8-10 минути.
Преди да разлеете чая в чаши, сложете мед в чайника и разбъркайте старателно.
Може към чая от амарант да добавите мента или настърган джинджифил.
Ползи на чая от амарант
В амарант се съдържат много полезни вещества като каротин и рутин. Те са препоръчителни за хора, които страдат от хемороиди, повишено налягане, липса на витамин Р. Издънките и листата на амаранта съдържат желязо, калций, магнезий, фибри.
Чаят от амарант е много полезна напитка, ако страдате от:
- Заболявания на централната нервна система;
- Настинки;
- Заболявания на кръвоносните съдове и сърцето;
- Кожни заболявания.
Редовният прием на чай от амарант има положителен ефект върху храносмилателната и отделителната системи. Полезната напитка се оказва и от помощ на хора, които страдат от безсъние.
Пиенето на чай от амарант се препоръчва за диабетици, при нередовен менструален цикъл и при възпаление на ставите. В онкологията се използват като помощно средство покълнали семена от амарант.
Листата на растението се използват много в кулинарията, като са отлична притурка на много ястия: супи, салати с амарант, десертни кремове с амарант и други. Вижте всички рецепти с амарант.
Коментари