Добрата храна отдавна не признава граници и днес на трапезата ни присъстват продукти и гозби от цял свят. Но за мнозина от нас по-екзотичните продукти, плодове и зеленчуци все още си остават загадка и малко или много не знаем как да ги използваме.
Напоследък на доста голяма популярност се радват рецептите с амаранат, затова е добре и да обясним какво е амарант.
Амарантът не е част от Европейските кухни, защото е древна зърнена култура, тясно свързана с традициите и бита на ацтеките. У нас амарантът, който е едногодишно растение, има близък родственик в лицето на щира.
Растението Амарант, което се отглежда в Южна Америка, достегя до 2 м височина. Листата му са яркооцветени, а семената, които се ядат, с голeмината на лещено зърно и цвят, който варира от бял до оранжев.
Има различни видове амарант, които се използват и по различен начин. В миналото амарантът е бил основна хранителна култура в Южна Америка, но появата и култивирането на фасула и пшеницата, той е изместен на заден план.
ПРез втората половина на 20 век той отново става актуален и днес е широко разпространен в Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
Онези, които са опитвали амарант, най-веротяно ще ви кажат, че той не се отличава с кой знае какви вкусови качества. Но амарантът е изклюително богат на витамини и минерали.
Всяко зрънце амарант съдържа голя брой незаменими аминокиселини, фосфор,, желязо, магнезия, калция, витамини.
Освен това в него има и голямо количество диетични фибри.
Амарантът е особено подходящ за хора, които имат глутенова непоносимост, защото в не го не се съдържа никакъв глутен.
Подложен на кулинарна обработка, амарантът става значително по-вкусен, а и хранителните вещества в него се усвояват доста по-добре. Обикновено амарантът се вари, като времето за сваряването му е около 25 минути.
Ако не желаете да го варите, може да го накиснете в студена вода за 10-12 часа, след което е готов за консумация.
Амарант може да използвате при приготвяне на различни видове здравословни закуски или ястия с амарант. Не пропускайте да приготвите лесни палачинки с амарант или кекс с амарант.
Коментари