Тайландският син чай се приготвя от растението, наречено Klitoria troychaiaya /семейство Бобови/ - тайландска орхидея или пеперудоцветен грах.
Неговата красота заслужава най-силните епитети. Цветето получи световна слава не само заради визията си, а и заради невероятните си лечебни свойства. Неговите необичайни листенца в продължение на много векове се събират и сушат, а след това се използват за приготвянето на оригиналната напитка, известна като син чай /разгледай галерията/.
Цветовете се берат рано сутринта, докато пъпките все още не са се разтворили. След като се изсушат, се подлагат на специална процедура за окисляване, след което цветчетата отново се сушат. Този метод позволява да се запазят всички полезни свойства, които никак не са малко.
Синият чай е идеалната напитка за хора, които поради своята професия прекарват много време пред компютъра. Той има невероятните свойства да почиства и укрепва очните съдове, подобрява зрението и заздравява стените на кръвоносните съдове.
Напитката е надарена със специален аромат, който може да се оцени само след употребата ѝ. Освен това растението се използва в козметиката и медицината.
Както при всички билкови отвари, и синият чай има много ползи, които се дължат на високото съдържание на витамини и различни микроелементи.
В състава на чая са комплексните витамини - С, К, D, Е, както и елементи като манган, желязо и фосфор.
Тази напитка има благоприятен ефект върху здравето. Това се потвърждава от многобройни клинични проучвания.
А ето и още някои от останалите полезни свойства на Синия чай:
• Очиства и укрепва кръвоносните съдове;
• Помага и се бори с хроничната умора;
• Контролира мозъчния кръвоток;
• Успокоява нервната система и помага при справянето със стреса;
• Контролира метаболитните процеси в организма и се бори срещу наднормено тегло;
• Нормализира кръвното налягане;
• Предотвратява косопада и стимулира растежа на косата.
Чаят има приятен аромат, ярък цвят и мек вкус. За да се подобри вкуса на напитката, може да се добави мента, лимон или листа от касис.
Употреба при готвене:
Поради необичайния си син цвят чаят се използва широко в готвенето като естествен оцветител. Той е перфектна украса за всеки десерт. В родината на чая се използва и за оцветяването на ориз.
Коментари