Както знаете, паста се нарича любимото ястие на италианците, докато анти значи против. В действителност думата антипаста означава преди пастата, тоест яде се преди основното блюдо, което за италианците са макаронените изделия. В класическата италианска кухня антипастите се делят на топли или студени и прости или комбинирани.
Като цяло, продуктите, както и самите рецепти за тях зависят най-вече от географския район на Италия. Понякога това могат да бъдат вкусни колбаси, сирена, плодове, капрезе, запечени зеленчуци и дори маслини.
Разбира се, всичко тук е по италиански и дори най-обикновеното нещо е поднесено с вкус. Всяка чиния с ордьовър е придружена от топли, прясно изпечени хлебчета със зехтин и подправки. Днес ще ви представим няколко традиционни италиански рецепти за антипасти, които са изключително лесни, пък и доста вкусни.
Студена зеленчукова антипаста
Необходими продукти: 1 патладжан, 1 тиквичка, 2 червени чушки, 200 г пармезан, 3-4 листа мента, 2-3 с.л. зехтин, сол, черен пипер, балсамов оцет на вкус
Начин на приготвяне: Патладжанът и тиквичките се нарязват на тънки парчета по дължина, посоляват се и се оставят да се отцедят. В това време може да изпечете чушките на фурната, да ги обелите и да ги почистите от семките. Отцедените тиквички и патладжан се запичат в грилован тиган или на скара, като трябва да внимавате да не ги препечете. Изпечените зеленчуци се овкусяват със сол и черен пипер на вкус. Поливат се със зехтин, добавят се листата мента и се оставят 30 мин. в хладилник, за да се мариноват.
Италианската версия на гуакамоле
Необходими продукти: 1 добре узряло авокадо, сокът от ½ лайм, 100 грама козе сирене, зехтин, сол и пипер, 5-6 листа мента.
Начин на приготвяне:Смесете добре всички съставки за дипа. Препоръчваме ви да ги пасирате, за да се получи хубава хомогенна текстура. Препечете хляба и нанесете слой смес. По желание декорирайте със свежи листа мента. Насладете се на антипастите с чаша добре изстудено бяло вино.
Вече сигурно се убедихте, че в съдържанието на антипастите могат да влязат най-различни съставки. Всичко зависи от това каква паста ще сервирате след това. В случай че е по-тежка, със сметанов сос или месо, заложете на антипасти с плодове, маслини и много зеленчуци.
В случай че основното ви ястие ще бъде вегетарианско, то спокойно може да комбинирате с антипаста от прошуто, салам и други колбаси.
Коментари