Млечната суроватка, по-позната ни като цвик, често се смята за остатъчен продукт, който се изхвърля. Но не бързайте – този продукт е не само използваем, но и необходим, както в кулинарията, така и в козметиката.
Суроватката се извлича при производството на сирене. В по-голямата си част тя е вода. Едва 6 % от нея са сухо вещество, което обаче е съвкупност от най-доброто, което се съдържа в млякото.
Основната част от него е млечна захар – лактоза. Тя е нужна на организма, тъй като с годините той спира да я произвежда. Способства разграждането на веществата и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Млечните мазнини в суроватката са изключително малко. Това обуславя добрата смилаемост и завишената активност на ензимите. В продукта се съдържат и висок коефициент пълноценни протеини с балансиран състав на незаменими аминокиселини. Те активно участват в производството на червените кръвни телца, както и в синтеза на белтъци в черния дроб.
С това обаче ползотворните елементи в състава на суроватката не свършват. В нея се откриват още елементите магнезий, калций, никотинова киселина, холин, биотин, както и пробиотични бактерии. Не липсват и витамини – А, С, Е, както и пълният набор от група В.
Именно съставът на млечната суроватка обуславя използването ѝ като лекарствен продукт. С нея се лекуват множество заболявания на храносмилателната система. Консумацията ѝ доказано забавя газообразуването и гнилостните процеси.
Освен това нормализира чревната флора. Витаминозният ѝ състав пък предпазва от дефицит на витамини. Препоръчва се през периоди на годината, когато липсват пресни плодове и зеленчуци.
Смята се дори, че суроватката действа като успокоителна напитка. Поради това всички напитки, произведени на базата на млечна суроватка, се предлагат като средство, което влияе положително на цялостното емоционално състояние на човека.
Консумацията на суроватка намалява секрецията на солна киселина в стомаха. Поради това се включва в редица рецепти за лечебно хранене при по-възрастни хора. Освен това, продуктът е и подходяща съставка на детски храни, тъй като именно суроватката е най-близка до майчиното мляко.
Освен за здравето, млечната суроватка е полезна и за косата и кожата. На пазара има немалък брой продукти, в чийто състав се открива именно този продукт. Това е така, поради съдържащите се в нея ниско молекулярни белтъци.
Те способстват растежа и възстановяването на клетките. Освен това доказано забавят процесите на стареене, благодарение на антиоксидантите в състава.
Коментари