Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Коледни напитки, които сгряват тялото и душата

Коледни напитки, които сгряват тялото и душата

коледен шоколад

Коледа е любим празник на малки и големи, който свързваме с много щастливи моменти. Коледния ден асоциираме с приготовленията, събирането с любимите хора около трапезата, подаръците под елхата и много други неповторими моменти.

Един от най-запомнящите се е ароматът на Коледа. Всеки го свързва с дъха на сладките, на елха и бенгалски огън, на вкусни гозби и ароматни напитки.

Коледните питиета са дъхави, сгряващи и носят наслада на всички сетива. Всеки има своята представа за любимо питие, което свързва с този толкова красив ден. Ето няколко от тях.

горещ шоколад за Коледа

Горещ шоколад

За много хора горещият шоколад е какао на прах с горещо мляко. Можем обаче да го направим и по друг начин и той непременно ще очарова всеки любител на тази напитка.

Трябва само да се загреят 150 грама мляко с лъжица захар, докато се получат малки балончета по стените на съда, в който се загрява. Един ред черен шоколад се разтопява на водна баня и се прибавя в сгорещеното мляко. Получава се кремообразна уникално вкусна напитка. За украса може да се използва бита сметана.

Чай от висок клас

Чайовете от лайка и липа са наистина прекрасни, но може да се разнообразят с още няколко предложения. Чаят от боровинки има противовъзпалителни свойства. Старопланинският чай носи уханието на планински билки и свежест. Чаят от мащерка, освен че лекува всякакви болести, носи спомени от детството за попара с чай.

Греяно вино

горещо вино за коледа

Тази любима стара рецепта се прави винаги с червено вино. Прибавят му се подправки, плодове, ядки, захар или мед. Важно е при приготвяне температурата да не надхвърли 80 градуса, защото може да кипне и да загуби вкуса си.

Ето една рецепта за греяно вино: 1 литър червено вино; 1 ябълка; половин портокал; половин лимон; половин чаша захар; 5 зърна карамфил; канела на вкус.

Виното се загрява в касерола и се добавят всички плодове и подправки. Захарта трябва да се разтопи, но не бива виното да кипва. След снемане от огъня подправките и плодовете се оставят, за да пуснат ароматите си и виното се прецежда.

Всички коледни напитки вървят най-добре в компанията на близки и приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest