Амарантът е от семейството на киноа и е също толкова полезен и богат на редица ценни хранителни вещества, какато и нея. Не съдържа глутен и участва в приготвянето на редица вкусни ястия.
Амарант е едногодишно растение, зърнена култура, която е много богата на протеини. С големина на зърно леща, то съдържа и високи нива на магнезий, фибри и фитонутриенти за разлика от много други зърнени храни.
Доказано е, че амарант съдържа с до 30 % повече протеини от ориза, ръжта.
Съдържа и всички незаменими аминокиселини и е богат на лизин (незаменима аминокиселина). Амарантът има по-високо съдържание на ненаситени мазнини и наличие на витамин С, който е необходим за усвояването на желязо в организма.
Ползите от дневното присъствие на амарант в менюто са много. Най-ценните са, че той има противораков ефект, богат е на белтъчини и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.
Семената и листата на растението се използват ефективно при диария и обилно кръвотечение, дори и менструалното. Също амарантът има нисък гликемичен индекс, което го прави полезен за консумация от диабетици.
Изследвания посочват, че маслото от амарант е много ефикасно за намаляване нивата на холестерола в кръвта и по-точно на общия и лошия LDL холестерол (благодарение на съдържащите се фитостероли и фибри).
Ползите на амарант не спират до тук. Полезен е и защото съхранява здравината на костите, той не съдържа глутен и това го прави безопасен продукт за хората с цъолиакия. Също има противовъзпалителни свойства. А фитохимикалите в него имат нервно защитно действие.
Лизинът, откриващ се в състава на амарант, играе важна роля за поддържането на здрава и лъскава коса. А локалното приложение на сок от амарант върху косата предпазва от косопад и лекува увредена коса. Също се забавя нейното побеляване.
Предлагаме ви и една страхотна рецепта с амарант, с която ще може да извлечете максималните ползи от малките зрънца.
Салата с амарант
Необходими продукти: 1 чаша сварен амарант; 1 чаша нарязани на кубчета краставица; ½ чаша ситно нарязан лук; ¼ чаша нарязан пресен джоджен; ¼ чаша нарязан пресен кориандър; ¼ чаша препечен кедрови ядки; 2 супени лъжици зехтин екстра върджин; 2 супени лъжици пресен лимонов сок; ½ чаша варен нахут; 2 ч.л. нарязан чесън; сол и черен пипер.
Начин на приготвяне:
1. В тиган се слага 1 с.л. от зехтина с чесъна. Добавят се свареният нахут и лют червен пипер люспи. Всички продукти се оставят на котлона за 2-3 минути, след което изстиват.
2. В друг тиган се загрява останалото масло с амарант.
3. Накрая се смесват краставицата, ментата, лукът, кориандърът и лимоновият сок в друга купа.
4. Разбъркват се всички съставки заедно и салатата се поднася.
Изпробвайте още рецептата за Амарант със зеленчуци, ядки и семки, Шоколадов пудинг с амарант и Амарант с домати и гъби.
Коментари