В човешкото тяло има повече от 70 различни елемента. От тях с най-високо съдържание е калцият - около 20 г на 1 кг телесно тегло. Той е един от най-важните елементи, който осигурява здравина на костите, поддържа сърцето, централната нервна система, кръвоносната система, клетъчните мембрани, укрепва имунитета, има противовъзпалителен ефект върху функциите на жлезите с вътрешна секреция.
Калцият има пряка роля в най-сложните процеси, включително и кръвосъсирването, като поддържа равновесие между възбуждане и инхибиране на мозъчната кора, разграждането на гликогена и осигурява пропускливост на съдовите стени. Много е важно децата да употребяват този елемент за нормален растеж и развитие на скелета. Основната функция на калция в тялото е, че той действа като структурен материал, от който се формират зъбите и костите.
Специалистите идентифицират различни причини, водещи до дефицит на калций. Сред тях са:
- Консумация на продукти и вода с ниско съдържание на калций;
- Небалансирана диета, глад;
- Дефицит на витамин D, който е необходим за пълното асимилиране на калция;
- Заболявания на щитовидната жлеза;
- Хроничен панкреатит;
- Нарушена функция на паращитовидната жлеза;
- Бъбречно заболяване.
В групата на риска са бременните жени, кърмачките, жени след менопауза, както и деца и юноши преживяващи растеж. В тези периоди потреблението на калций нараства драстично.
Храните с най-много калций
- кисели млечни продукти (сирене, кисело мляко, извара и заквасена сметана);
- соева извара, риба;
- сурови ядки, слънчоглед;
- спанак и магданоз;
- боб и зеленчуци (карфиол, хрян, лук, броколи);
- ябълки, круши, кайсии и сушени кайсии;
Калцият най-добре се усвоява от храната, която наравно с калций съдържа и витамини D, C, и група В и фосфор. Ето и продуктите:
- Морски дарове, черен дроб от риба;
- Зърнени продукти;
- Сурови жълтъци;
- Целина, зеле, магданоз и спанак;
- Кайсии, ананаси, портокали, грозде и френско грозде;
- Извара.
Коментари