Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо е необходим калций за костите

Защо е необходим калций за костите

Източници на калций
Снимка: thecompleteherbalguide.com
Източници на калций
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

В човешкото тяло има повече от 70 различни елемента. От тях с най-високо съдържание е калцият - около 20 г на 1 кг телесно тегло. Той е един от най-важните елементи, който осигурява здравина на костите, поддържа сърцето, централната нервна система, кръвоносната система, клетъчните мембрани, укрепва имунитета, има противовъзпалителен ефект върху функциите на жлезите с вътрешна секреция.

Калцият има пряка роля в най-сложните процеси, включително и кръвосъсирването, като поддържа равновесие между възбуждане и инхибиране на мозъчната кора, разграждането на гликогена и осигурява пропускливост на съдовите стени. Много е важно децата да употребяват този елемент за нормален растеж и развитие на скелета. Основната функция на калция в тялото е, че той действа като структурен материал, от който се формират зъбите и костите.

Специалистите идентифицират различни причини, водещи до дефицит на калций. Сред тях са:

- Консумация на продукти и вода с ниско съдържание на калций;

- Небалансирана диета, глад;

- Дефицит на витамин D, който е необходим за пълното асимилиране на калция;

- Заболявания на щитовидната жлеза;

- Хроничен панкреатит;

- Нарушена функция на паращитовидната жлеза;

- Бъбречно заболяване.

В групата на риска са бременните жени, кърмачките, жени след менопауза, както и деца и юноши преживяващи растеж. В тези периоди потреблението на калций нараства драстично.

Храните с най-много калций

- кисели млечни продукти (сирене, кисело мляко, извара и заквасена сметана);

- соева извара, риба;

- сурови ядки, слънчоглед;

- спанак и магданоз;

- боб и зеленчуци (карфиол, хрян, лук, броколи);

- ябълки, круши, кайсии и сушени кайсии;

- прясно изцедени сокове.

Калцият най-добре се усвоява от храната, която наравно с калций съдържа и витамини D, C, и група В и фосфор. Ето и продуктите:

- Морски дарове, черен дроб от риба;

- Зърнени продукти;

- Сурови жълтъци;

- Целина, зеле, магданоз и спанак;

- Кайсии, ананаси, портокали, грозде и френско грозде;

- Извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен