Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвя с кайма

Какво да сготвя с кайма

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Какво да сготвя с кайма

Ако се чудите какво да приготвите с кайма, вижте нашите две предложения за вкусни ястия с кайма. Първата рецепта е за гнезда от кайма, а втората е вкусна лазаня.

Гнезда от кайма

Необходимите продукти за гнезда от кайма: 500 г кайма, 50 мл краве мляко, 100 г хляб, около 200 г картофено пюре, 30 мл олио, 30 г стар кромид лук, 50 г краставици и 50 г моркови, 1 яйце, няколко зрънца черен пипер, ½ ч.л. кимион и ½ ч.л. чубрица.

Начин на приготвяне: омесете каймата заедно с млякото, хляба, яйцето, нарязаният на ситно лук и подправките. Оставете сместа да престои около час. От вече престоялата смес оформете гнездата и ги наредете в предварително намазаната с мазнина тавичка.

Между гнездата и върху тях поръсете с олио и запечете леко във фурната. Извадете тавичката и напълнете гнездата с картофеното пюре. Украсете с черният пипер на зърна, краставичките и парченцата моркови. Сложете отново във фурната и допечете за още около десет минути.

Какво да сготвя с кайма

Поднесете с пържени картофки, зелева салата или туршия.

Лазаня с лук

Необходими продукти: 500 г кайма, 500 г кромид лук, 2 с.л. доматено пюре, 6 с.л. олио, 500 г ситно нарязани домати, 1 ч.л. канела, черен пипер, около 100 г кашкавал, 2 пакета фини кори за баница или 1 голям пакет кори, 1 домат, 4 скилидки чесън, 150 г кисело мляко, сол на вкус, ½ ч.л. стрит ким.

Начин на приготвяне: Нарежете на пръстени лука и задушете с половината олио и малко вода, докато не придобие прозрачен цвят. Извадете го и го посолете. Задушете каймата с 2 с.л. олио, заедно с доматеното пюре. Нарязаните на ситно домати и счуканият чесън задушете за около 5 минути. Добавете канелата, кима, солта и черния пипер.

Настържете кашкавала и отделете от него 2 с.л. Останалият прибавете към киселото мляко, загрейте ги и за малко на огъня и прибавете към соса.

В намазана с мазнина тавичка сложете 3-4 кори, полейте с 3 с.л. доматен сос, 3 с.л. лук, и 3 с.л. кайма. Разстелете пластовете равномерно един върху друг. Така продължете и с останалите продукти.

Най-отгоре покрийте с нарязания на филийки домат и предварително нарязаните пръстенчета лук. Поръсете с останалия кашкавал. Печете на умерена фурна за около 40 минути, покрийте лазанята с фолио за да не прегори отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest