На днешните жени им се налага да правят много неща за малко време. Те работят и паралелно с това се грижат за семейството си. И често поради липса на време не успяват да приготвят обяд и вечеря.
Това обаче може да стане много лесно и бързо само с помощта на мировълновата печка. Този уред отдавна не е лукс и присъства в почти всяко домакинство. Интересното е, че в него освен да се притоплят ястия, те могат и да се сготвят.
Пиле с ориз в микровълнова
Необходими продукти: 1 глава лук, 1 ч.ч ориз, 1-2 кубчета бульон, 3 порции пилешко месо - бутчета, бяло месо, крилца (според вкуса), 1-2 лъжици мазнина, 2 1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: Лука се нарязва на ситни кубчета и се слага в подходящ съд с капак. Добавя се 1-2 с.л. вода и мазнината. Съдът се захлупва и се пуска за 3-4 минути на маскимална температура. След това се добавят бульоните и подправки по желание. Оризът се измива и заедно с горещата вода и суровото пилето се добавят към получилият се бульон. Съдът отново се захлупва и пуска в микровълновата печка за още 20-25 минути на 100%, докато оризът поеме водата. Вадим, разбъркваме добре, оставяме за около 5 минути да почине и сервираме.
Солен кекс с пуешко в микровълнова
Необходими продукти: 2 яйца, 4 с.л. кисело мляко, 6 с.л. овесени трици, 100 г настъргано пуешко месо, 50 г настърган кашкавал, подправки на вкус /чубрица, шарена сол/
Начин на приготвяне: Изброените продукти се смесват и объркват добре. Пускат се за 10-15 минути в микровълновата, в зависимост от мощността. И готово – бързо и лесно.
Задушени картофи с копър
Необходими продукти: 6-7 средни картофа, 1-2 скилидки чесън, 3-4 стръка копър, 1 бульон или 1 ч.л. универсална подправка, 2 с.л. вода, масло или олио - по желание
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват за едро, а чесънът – на филийки. Те заедно с всички други продукти се смесват и се слагат в подходящ съд, който се пуска за 20-тина минути на пълна мощност в микровълновата печка под капак. На десетата минута се вади, по средата се разбърква, и се слага наситненият копър.
Ако решите да го приготвяте с млади, необелени картофи, то кората им се надупчва с ножче, за да не се пръснат.
В микровълновата много бързо се приготвят и всякакви видове гювечета. Стават готови за около 5-7 минути. Освен основното ястие обаче, микровълновата ви позволява и приготвянето и на подходящ десерт.
Крем-карамел в микровълнова
Необходими продукти: 7-8 яйца, 1 л. мляко, 1 1/2 ч.ч. захар, ванилия 3-4 бр. + по една бишкота за чаша /купичка/ и захар за карамела.
Начин на приготвяне: По една ч.л. захар се разтопява в микровълновата печка. Слага се по една бишкота и се налива яйчената смес - разбитите яйца, мляко и ванилия. Пече се на най-висока мощност до готовност.
Коментари