Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвя набързо с кайма

Какво да сготвя набързо с кайма

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
1342k
Какво да сготвя набързо с кайма

Всяка домакиня след дългия работен ден иска да сготви нещо бързо, лесно и вкусно за цялото семейство. Ето някои идеи за бързи ястия, с които да изненадате и зарадвате семейство, а защо не и неочаквани гости.

Гнезда от кайма и гъби

Какво да сготвя набързо с кайма
Снимка: Ваня Георгиева

Необходими продукти: кайма - 500 г; хляб - 1 филия; яйца - 6 бр; гъби - 5 бр; лук - 1 глава; магданоз - 1/2 връзка; масло - 5 с.л.; черен пипер; сол; кимион.

Начин на приготвяне: Омесете каймата с нарязания на ситно лук, наситнен магданоз, едно яйце, сол, черен пипер, кимион и предварително накиснатата филия хляб във вода. Завийте готовата кайма с прозрачно фолио и оставете да престои 30 мин. Разделете каймата на 5 равни части и с ръце внимателно оформете вдлъбнатини, в които да поставите гъбите без пънчетата. Сложете във всяко гнездо по 1 с.л. масло. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 45 мин. след това счукайте по едно яйце и върнете в печката да се запече само на горен реотан.

Спагети Болонезе

Какво да сготвя набързо с кайма

Необходими продукти: спагети - 200 г; кайма - 250 г; морков - 1 бр; доматено пюре - 100 г; червено вино - 1/2 ч.ч.; зехтин; сол; босилек; риган; пармезан.

Начин на приготвяне: В зехтина запържете каймата и моркова. Добавете доматеното пюре и червеното вино и оставете да къкри на слаб огън 10 мин. Овкусете със сол, босилек и риган. Разбъркайте добре и свалете от котлона. Сварете спагетите според указанията на опаковката. Залейте със соса и поднесете с настърган пармезан и стръкче пресен босилек.

Редени кюфтета с патладжан и тиквички

Какво да сготвя набързо с кайма
Снимка: Величка Щърбанова

Необходими продукти: кайма - 650-700 г; яйце - 1 бр; магданоз - 1/2 връзка; сол; черен пипер; кимион; патладжан - 1 бр ; тиквички - 2 бр; лук - 2 глави; копър; доматено пюре - 150 - 200 г; зехтин.

Начин на приготвяне: Нарежете патладжана на кръгчета, посолете и оставете да се отцеди. Тиквичките и лукът също се режат на кръгчета на около 2 см. Омесете каймата със 1 глава ситно нарязан лук, магданоз, яйцето и подправките /сол, черен пипер, кимион/. В намазнена тава поставете кръгче патладжан, кюфте, тиквичка и лук и така докато продукте свършат. Поръсете с още малко зехтин, щипка копър и залейте с доматения сок. Завийте тавата с алуминиево фолио и печете в прадварително загрята фурна на 200 градуса за 45 мин., след това премахнете фолиото и оставете за още 15 мин. да се запече.

Запеканка с кайма

Какво да сготвя набързо с кайма
Снимка: Кристина Бонева

Необходими продукти: кайма - 250 гр; картофи - 4-5 бр; кисели краставички - 2-3 бр; кромид лук - 1 глава; яйца - 2-3 бр; прясно мляко - 1/2 ч.ч.; брашно - 3 с.л.; масло; кашкавал; сол; черен пипер; кимион; чубрица.

Начин на приготвяне: Нарежете картофите, краставичките и лука на ситно. Поставете ги в намазнена тава и прибавете каймата / на парчета/. Залейте с разбитите яйца с прясно мляко и брашно. Добавете парченца масло и запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност на продуктите. Преди да извадите от фурната поръсете с кашкавал и оставете да се запече.

Праз с кайма

Какво да сготвя набързо с кайма

Необходими продукти: кайма - 500 г; праз - 5-6 стръка, морков - 2 бр; домати - 2 бр; червена чушка - 1 бр; зехтин; черен пипер; червен пипер; сол.

Начин на приготвяне: Задушете нарязаните на ситно праз, моркови и чушка в малко зехтин и вода. След като омекнат зеленчуците добавете каймата инзадушавайте, докато ястието остане само на мазнина. Накрая прибавете нарязаните на ситно домати и овкусете с подправките. Оставете да ври 5-10 мин., след което преместете в тава и запечете в умерена фурна.

Яхния с кюфтета и лук

Какво да сготвя набързо с кайма
Снимка: Сия Рибагина

Необходими продукти: кайма - 750 г; кромид лук - 8 глави; доматено пюре - 1 с.л.; сварен ориз - 1/2 ч.ч.; магданоз - 1/2 връзка; брашно - 1 с.л.; зехтин; черен пипер; червен пипер; джоджен; дафинов лист; сол.

Начин на приготвяне: Омесете каймата със ситно нарязана глава лук, ориза, магданоза, черния пипер и сол. Останалия лук нарежете на едро и запържете до омекване в мазнината. Добавете брашното, червения пипер и сол. Накрая прибавете прибавете донатеното пюре, залейте с топла вода, докато се получи гъст сос. След като заври прибавете кюфтетата, джоджена и дафинов лист. Оставете да къкри на слаб огън, до готовност на кюфтетата. Поднесете със ситно нарязан магданоз.

Ако имате кайма под ръка, препоръчваме да опитате и от тези рецепти с кайма, а именно:

- пица с кайма;

- класическо руло Стефани;

- мусака с кайма;

- пълнени чушки с кайма;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest