Бахарат е арабска универсална смес от различни подправки, които са характерни в кухнята на Близкия изток. Само една щипка от уникалната смес променя до неузнаваемост вкуса на различни сосове, супи, зърнени храни, зеленчуци, варива и месо.
Тя може да се използва за натриване на риба, птиче месо и други, като се смесва със зехтин и се използва като растителна маринатата. Смесва се и с чесън, магданоз и зехтин, за да придобие консистенция на паста. Бахарат е ароматна, топла и сладка смес, която обикновено съдържа комбинация от черен пипер, кориандър, кимион, бахар, кардамон, канела, карамфил, червен пипер и индийско орехче.
Предимно може да бъде открита в хранителните магазини в Близкия изток, но също така може лесно да си я приготвите и в собствената си кухня. За да си направите от ароматната подправка в къщи е препоръчително да се спрете на цели подправки, тъй като те запазват повече аромата си при термична обработка.
В някои рецепти може да видите и допълнения като смрадлика, шафран, куркума, и люти чушки. Турската версия на Бахарат включва и изсушена мента. В Северна Африка често добавяли към сместа изсушени розови листа.
Независимо дали ще си купите готова смес или ще си я приготвите в домашни условия, тя трябва да се съхранява в херметически затворени контейнери, далеч от източници на топлина и светлина, в продължение на три месеца.
Ето и една рецепта, с която може да си приготвите сами Бахарат. Нужни са ви : 1 супена лъжица черен пипер, 1 супена лъжица кимион, 2 чаени лъжички семена от кориандър, 1 чаена лъжичка цял карамфил, ½ чаена лъжичка семена от кардамон, 1 ½ супени лъжици червен пипер, 1 супени лъжици канела, ¼ чаена лъжичка смляно индийско орехче.
Загрейте тигана на средно висока температура. Заделете червения пипер, канелата и индийското орехче. Останалите подправки изсипете в тигана и ги оставете за около 3-5 минути, като ги разбърквате редовно, за да не прегорят.
След това ги прехвърлете в купа и ги оставете да се охладят напълно. Когато са достатъчно охладени, смесете ги с червения пипер, канелата и индийското орехче. Сложете ги в блендер и ги смелете. Съхранявайте получената смес в херметически затворен стъклен буркан.
Коментари