Когато говорим за арабска кухня, трябва да се има предвид, че е нужно да се разграничава от мюсюлмански държави като Турция, Афганистан, Пакистан, Иран и др., защото тяхната кухня се подчинява на други правила и е запазила свои собствени традиции.
Типични държави, в които се спазват принципите на арабската кухня, са тези от Близкия Изток и страните от района на Магреб. Тъй като това е един много обширен регион, трудно може да се говори за основни продукти, които се използват в арабската кухня, но за нея е характерно употребата на много зърнени храни и зеленчуци, много плодове, а ако става въпрос за месо, най-използвано е агнешкото и месото на домашните птици.
Ето списък на ястията, които се смятат за емблематични за някои от арабските държави и кратка информация за съдържанието им.
Шаварма - Това е специалитет на иракчаните. Представлява нещо като шиш, но приготвен от агнешко месо. Подправено е с различни подправки според района, в който се прави, и се пече на много бавен огън, като местото е нарязано на еднакви по големина парчета и набучено на метален шиш, който се върти, докато месото стане напълно готово.
Кюфтета от булгур - Макар това ястие да е разпространено в почти целия арабски свят, за най-големи негови майстори се смятат сирийците. Приготвените от булгур кюфтета се пълнят с месо, лук и кедрови ядки.
Кускус - Това е традиционното мароканско ястие и няма нищо общо с кускуса, който познаваме в България. Мароканският кускус е от грис и се приготвя, като се вари в глинен съд над месото и зеленчуците. След като е готов, той се консумира с агнешко или пилешко месо.
Медамес - Това ястие е характерно изключително много за египетската кухня и за Судан. Представлява нещо като пюре от бакла, подправено със сол и олио, към което могат да бъдат прибавени лук и чушки. Повечето араби си добавят и неизменните люти чушки.
Табуле - Това е вид салата, която е разпространена в повечето арабски държави. Представлява смес от булгур, магданоз и лук, нарязани ситно, които се овкусяват с лимон.
Хумус - Най-разпространеното ястие в Ливан, но се водят разгорещени спорове с Израел за произхода на Хумуса. Състои се от приготвено пюре от вътрешността на патладжан или от нахут, комбинирани с всевъзможни добавки.
Още популярни ястия от арабската кухня са Адас маджруш, Фалафели, Агнешки шишчета с глазура от нар, Шиш Таук, Агнешко руло с кускус, Шакшука, Салата с булгур, Баба Гануш, Персийски титманик, Локма, Арабско реване, Иракски курабийки.
Коментари