През 17-и век Оливър Кромуел завладява Ирландия и поставя началото на новата ирландска кухня. До този момент в Ирландия процъфтява производството на мляко, сметана, масло и сирена.
Под влияние на английските нашественици келтите са прогонени от своите плодородни източни земи в каменистата пустош на западната част на острова. Единственият начин за препитание се оказва отглеждането на картофи. Така ирландците се превръщат в най-големите консуматори на картофи в света.
Тъй като Ирландия е остров - рибата и морските дарове, най-вече мидите, намират естествено своето приложение в кулинарния живот. От месата най-популярни са телешкото и свинското, като през Средновековието телешкото е било храна за богатите, а свинското - за бедните.
Интересен е фактът, че в Ирландия почти не се консумира овнешко месо, но за сметка на това козето е много популярно. Агнешкото месо пък се приема като деликатес.
![Ирландска закуска](https://gradcontent.com/lib/220x165/english-breakfast12.webp)
Ирландците използват специален начин за готвене на пернат дивеч. Птицата се покрива изцяло със слой от кал, слага се под силен огън в пещ и когато се опече, се разчупва калта. Кожата и перата падат заедно с калта.
Важно място в храната на ирландците заемат супите – най-често с овесено брашно и зеленчуци, главно праз и кресон. Обикновено те са много богати и могат да се използват като основно ястие. За национално ястие се приема ирландското стю – овнешки гърди, задушени с картофи в силно подлютен лучен сос.
Безспорен лидер сред зеленчуците са картофите, популярни са също така и зелето и ряпата. Известна в кулинарния свят е ирландската закуска, която се състои от пържено или печено месо, бекон, яйце, кренвирш, пържени домати, пържени картофи и бял или черен пудинг.
![Barm Brack](https://gradcontent.com/lib/220x165/cake-yeast-raisins.webp)
Традиционни ястия, с които Ирландия се гордее изключително много, са картофените питки, печената сьомга, ирландската кървавица и паят с пушена [треска].
Символичният хляб със сушени плодове е друго ястие, характерно за кухнята на Ирландия. Този плодов хляб се превръща в своеобразен кулинарен символ на Ирландия, като името му идва от думата breac, което означава пъстър. Съществуват две основни рецепти: Barm Brack - който се приготвя с мая, и Tea Brack - приготвя се с бакпулвер.
Още апетитни рецепти от ирландската кухня: Ирландски соден хляб, Ирландско задушено с овнешко месо, Стю с агнешко месо, Панирани дъблински скариди, Печена сьомга по белфастки, Ирландски палачинки, Варен кейк, Колканон, Ирландски хляб, Ирландско кафе.