Сос Бешамел е един от най-известните и най-лесният за приготвяне сос в европейската кухня като цяло. Независимо дали става въпрос за приготвяне на лазаня или друг вид ястие, в което се изисква приготвянето на сос Бешамел, начинът за направа е един и същ.
За него се изискват три основни съставки - масло, брашно и прясно мляко. Отделно като подправки задължителни са сол, бял, а не черен пипер и индийско орехче.
Нека видим как се прави сос бешамел за лазаня
Приготвяне на продуктите за сос Бешамел
Този сос се прави на основата на така нареченото на кулинарен език "Ру", което е запечено брашно в масло. Французите го наричат така. С тази основа може да се сгъстяват всякакви сосове и ястия, не само Бешамел.
Основна рецепта за сос Бешамел, която се прави и когато се готви Лазаня:
Необходими продукти: 80-100 г масло, 2 с.л. брашно, около 500 мл прясно мляко, сол, бял пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. На дъното на съда, в който ще правите Бешамел, капнете няколко капки олио и добавете маслото. Оставя се да се разтопи;
2. След това се добавя брашното и се запича, докато придобие златист цвят;
3. След това се добавя млякото. Тук можете да махнете съда от котлона и така да добавите млякото, за да спрете процеса на готвене и да може да избегнете образуването на бучки. Когато се получи еднородна смес, съдът се връща на котлона и се готви до сгъстяване - около 1 минута. След това можете да подправите соса.
Има няколко начина да направите Бешамел:
- Предварително можете да си кипнете млякото и към него да добавите запеченото брашно;
- Можете да затоплите млякото и постепенно да го добавяте към брашното, като бъркате непрекъснато;
- Можете да добавите млякото студено, но така времето за готвене ще се удължи.
Приготвения сос Бешамел може да използвате във вкусни рецепти за:
Коментари