Лазанята е традиционно италианско ястие, което на Ботуша отдавна е нещо повече от ястие. В Италия лазанята е начин на живот, страст и дори религия. Разбира се, за да опитате истинска лазаня със сос болонезе не е нужно да отидете чак до Италия, но трябва много внимателно да следвате рецептата.
Приготвянето на лазаня е продължителен и трудоемък процес, който обаче си струва предвид аротатния краен резултат. По правило съвременната лазаня се приготвя от 6 слоя тесто, като върху всеки слой кори за лазаня се поставя плънка от месна смес, гъби, зеленчуци, сос, моцарела и др.
Едно от най-важните неща при приготвянето на вкусна лазаня със спанак и рикота или лазаня с кайма и сос Бешамел е сваряването на корите.
Корите за лазаня се варят в подсолена вода за не повече от 4-5 минути. Те не се пускат наведнъж, а на по една-две едновременно и след бланширането се изваждат с решетъчна лъжица и се подреждат върху кърпа, за да се отцедят.
В търговската мрежа се предлагат и кори за лазаня, които не изискват предварително варене, а само добавяне на допълнително количество вода към соса.
Коментари