Лазаня е името на една от най-старите и най-известни пасти. Обикновено е с правоъгълна форма, направена от тесто на базата на брашно и яйца. След като се сварят, правоъгълните кори за лазаня се отцеждат и се поставят на слоеве с пълнеж, който варира в зависимост от различните местни традиции.
Има версии на лазанята, които изискват предварително сваряване на пастата, преди да се напълни или добави сос и след това де се пече. Има търговски версии, които позволяват заливането на пастата с повече течни сосове в тава за печене, така че пастата да омекне по време на готвене.
Сосовете могат да се основават на базата на домати и месо, сирене, песто или дори да са зеленчукови и сос Бешамел. Също така отгоре има слой сирене пармезан /Parmigiano Reggiano/ и се пече за по-дълъг период от време, който зависи от вида на използваните кори за лазаня.
Лазанята един от символите на италианската кухня в целия свят. В чужбина е добре позната лазанята Болонезе, приготвена със сос Бешамел, подправен с индийско орехче, бял или черен пипер и месен сос, подправен с босилек, риган, целина, чесън на прах, червен пипер и др.
Неаполитанската версия на тази рецепта включва сред съставките си доматен сос, моцарела, кюфтета и сирене рикота. Начина на приготвяне на лазанята, зависи от мястото където се намираме.
Коментари