Много от неотровните и ядливи гъби са полезни за хора с проблемни нерви. Те са много нискокалорични и идеални за всякакви кулинарни шедьоври или просто похапване със салата.
В световен мащаб най-култивираната гъба е печурката. Тя е бяла на цвят, продават се пресни и консервирани. Идеални са за задушаване, печене, пържене. Могат да се поднесат самостоятелно или да се превърнат в част от салата.
Консумацията на ядливи гъби се препоръчва сурова, тъй като тогава тя е най-богата на витамини. Препоръчително е гъбата да се измие преди похапване.
А при сготвяне да не с разрязва, по възможност, тъй като губи своите полезни свойства. Но ако е наложително, преди сготвянето им и тяхното нарязване не трябва да има повече от 10 минути.
Както вече казах, гъбите са полезни, когато се хапват сурови. Те са богати на калий и фосфор в сурово състояние. Те са по-хранителни от всички житни растения. Гъбите са полезни при превенция при анемия, както и за нервната система.
Затова приемайте гъбите в сурово или полусурово състояние.
Коментари