Различните видове месо си имат своите кулинарни тънкости при приготвяне. Те могат да се пекат, пържат, задушават, да се приготвят на грил, в различни ястия и запеканки. Както и да решите да го приготвите обаче, месото трябва да е хубаво и прясно, без лош дъх.
Ако имате съмнения, че месото не е годно за консумация, най-добре го хвърлете, защото рискувате хранително разстройство. В някои случаи обаче, месото може да получи дъх и ако е престояло повече от ден, както и ако е размразявано няколко пъти. Как да премахнем този дъх на застояло месо?
Ако дъхът е по-лек, накиснете месото в отвара от лайка и го оставете да престои 10 минути. Лайката има добри антисептични свойства и ще премахне миризмата. Изплакнете месото с вода, а ако дъхът не е изчезнал напълно, отново го накиснете в лайката.
За да премахнете миризмата на старо месо и в същото време да подобрите вкусовите му качества, може да направите марината от лук, оцет и сол. Накиснете месото, а след това изхвърлете маринатата. След това гответе месото малко по-дълго време от обикновено.
Въглените също се използват за обезмирисяване на месо. Залейте го със студена вода, в която предварително са угасени няколко горещи дървени въглени. След това го измийте старателно.
Коментари