Различните застройки за супи са много характерни за българската кухня. Почти няма традиционна супа, на която да не слагаме някаква застройка. Това се прави, защото застройката придава плътност и завършеност на самата супа от една страна, а от друга - за да прикрие някои малки недостатъци на гозбата.
У нас се правят основно два вида застройки с яйце и мляко - т.нар. варена застройка и обикновена застройка с кисело мляко и жълтък.
Предимството на варената застройка е, че при нея яйцата се обработват термично и затова се смята за безопасна и масово се прилага в ученически столове и детски кухни.
Тя се приготвя с 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Продуктите се разбиват добре и сместа се загрява постепенно на котлон при непрекъснато бъркане. След това се добавя в супата, вари се 1-2 минути с нея и тенджерата се сваля от котлона. Единственият недостатък на тази застройка е, че прави супата много нетрайна.
Традиционната застройка с жълтък и кисело мляко не се подлага на термична обработка. При нея 1-2 жълтъка се разбиват с 1/2 ч.ч. кисело мляко, след което се разреждат постепенно с малко бульон от супата. Когато застройката се темперира, тя се прибавя постепенно в супата. Тази застройка е характерна за супа топчета или ароматна пилешка супа.
Виж също кога се слага застройката на супата, как се сгъстява супа, ако е много рядка или научи защо се пресича застройката на супата.
Коментари