Като подлагате слънчогледовите и тиквените семки на термична обработка, унищожавате всички полезни вещества в тях, както и витамините.
Семките са истинска съкровищница от витамини и хранителни вещества, които ще са необходими на бъдещото растение, за да порасне здраво и голямо.
Тиквените семки например са богати на витамин А и Е. Тези витамини са известни като витамините на младостта, тъй като те помагат за поддържането на стегната кожа.
Тиквените семки също така предпазват от хипертония и съдържат незаменимата аминокиселина аргинин. Тя е необходима за производство на азотен оксид, който поддържа тъканта на кръвоносните съдове.
Тиквените семки съдържат също така важни елементи като цинк и фосфор, а също така витамин К, който е необходим за правилното съсирване на кръвта.
Когато купувате тиквени или слънчогледови семки, избирайте ги сурови, като внимавайте да не са влажни, нито пък напукани. Трябва да купувате само сухи цели семки.
Най-добрият начин за съхранение на суровите семки е в стъклен буркан в хладилника. Там не попада влага и семките ви няма да се развалят. Те трябва да се съхраняват в хладилник, тъй като съдържат много мазнини.
В хладилник семките се съхраняват до два месеца. Не трябва да ги печете и осолявате. Яжте ги сурови, те са вкусни, а ако не можете да ги ядете така, защото не са ви вкусни, добавяйте ги в салати и вегетариански ястия.
Ако можете да намерите цяла слънчогледова пита, можете да консумирате семките направо от питката, докато са все още крехки и свежи.
Коментари