Въпреки че всички знаем, че зеленчуците са по-здравословни сурови, отколкото сготвени, и че сготвени те губят част от хранителната си стойност, има и изключения. Следните примери печелят преимущества, когато минат през топлинна обработка.
1. Тиква
Въпреки че никой не яде сурова тиква, тя все пак също е изключение. В нея има всякакви видове антиоксиданти като бета-каротин, които много по-лесно се абсорбират след загряването си.
2. Аспержи
Суровите аспержи определено са вкусни, но готвенето им помага да се разрушат клетъчните стени, които затрудняват усвояването на витамините А, С и Е и фолати, съдържащи се в този зеленчук. Освен това термичната обработка прави антиоксидантите, по-специално ферулинова киселина, по-достъпни.
3. Домати
Готвенето на доматите освобождава мощния антиоксидант ликопен. Високият прием на ликопен е свързан с по-нисък риск от рак и сърдечни пристъпи.
4. Моркови
Проучванията показват, че сготвените моркови имат по-високи нива на бета-каротин. Тялото ни преобразува бета-каротина във витамин А, който играе важна роля за здравето на зрението, възпроизводството, костния растеж и регулирането на имунната система.
5. Гъби
Гъбите като цяло са несмилаеми, ако не са сготвени, но загрявайки ги, докато ги приготвяте, вие освобождавате хранителните вещества, които съдържат, включително протеини, витамини от група В и минерали, както и съединения, които не се срещат в други храни.
6. Спанак
В двубоя суров срещу сготвен спанак има равенство. Фолат, витамин С, ниацин, рибофлавин и калий са по-достъпни в суровия спанак, докато при сготвения се увеличават витамините А и Е, белтъчините, фибрите, цинка, тиамина, калцият и желязото, а важни каротеноиди като бета-каротин и лутеин се абсорбират по-лесно от организма.
Като най-добър вариант за нашето здраве в крайна сметка е консумирането на различни зеленчуци по различни начини. Това гарантира, че ще получавате идеалната комбинация от хранителни вещества, необходими за вашето здраве.
Коментари