Не изключвайте яйцата от салатите си, съветват ни американски специалисти. Яйцата могат да подобряват усвояването на полезните съставки на суровите зарзавати в салатите, обясняват ни учените в скорошно изследване. Това съобщава и Сайънс Алърт, като се позовава на проучването проведено от учени от университета Пардю.
За изследването са били необходими 16 души, които специалистите разделили в три групи. Всички участници са имали като задача да ядат салата от смесени зеленчуци – учените уточняват, че и в трите групи са консумирали едни и същи салати.
Единствената разлика помежду им била, че при едните участници яйцата били с размер XL или 75 грама, в другата група не са консумирали яйца. Учените дали на доброволците в третата група по две от големите яйца на участниците в първата група.
След това участниците са изследвани – специалистите са анализирали кръвните им проби. Доброволците, които ядяли по две яйца, са усвоили каротеноидите от три до осем пъти повече, отколкото онези участници в проучването, на които не са дадени никакви яйца като добавка към салатите.
Каротеноидите, обясняват учените, са мастноразтворими и се съдържат в по-голямата част от зарзаватите. Освен това те са и изключително полезни за организма – благодарение на тях се намаляват възпаленията в тялото, намалява се и рискът от различни болести.
Ако в салатите има и различни по цвят зеленчуци, това ще осигури на организма няколко уникални по вид каротеноиди, като лутеин, ликопен и др., пояснява Уейн Кембъл, който е част от екипа учени.
По-доброто усвояване на каротеноидите се дължи на липидите, които се съдържат в яйцата, допълва специалистът. Особено полезен и богат на мазнини е жълтъкът, който редица специалисти препоръчват да се премахва изобщо от менюто.
Към салатите се добавят и други мазнини от салатните сосове. Те също могат да подобрят усвояването на каротеноидите, но американските специалисти обясняват, че те са по-калорични.
Едно яйце има не повече от 70 калории, като от него шест грама са протеини, а при салатните сосове калориите са между 140 и 160 за количество от две лъжици.
Коментари