Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ползите и вредите от стафидите

Ползите и вредите от стафидите

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Ползите и вредите от стафидите

Стафидите са сушени плодове от грозде. Продуктът се използва в кулинарията, от него се приготвят вкусни хлебни и сладкарски изделия. Кулинарните ползи от стафидите са известни при приготвянето на компоти и различни напитки. Придава на напитките приятен вкус, който е и много полезен за организма.

Ползите и вредите от стафидите за нашето тяло

Стафиди

Сушените плодове са богати на калий, който е отговорен за регулирането на киселинността, има благоприятен ефект върху сърдечната система и бъбречната функция. Едно от полезните качества на стафидите, които ни дава калият, е способността да облекчава отоците, както и диуретичният им ефект.

Ползите от стафидите са известни, когато е на лице отравяне, тъй като калият премахва токсините.

Полезен продукт са при жълтеница. За лечение на хепатит от него се прави запарка. Отварата от стафиди помага при бронхит, хипертония, пневмония, поради голямото количество антиоксиданти, които потискат патогенните бактерии.

Ползите от стафидите за организма са наистина големи. Помагат да се отървете от кожни заболявания и са добро средство за лишеи. В този случай се накисват и се нанасят върху кожата. А стафидите със семена се използват при лечението на дизентерия.

Важни и полезни качества на сушените плодове помагат за предотвратяване на остеопороза, тъй като съдържат бор, който помага за регулиране на съдържанието на калций в организма.

Каква може да бъде вредата от стафидите за нашето тяло

Употреба на стафиди

Въпреки ползите от сушено грозде заради съдържанието на глюкоза и калий в него, именно тези вещества могат да навредят на човек. Не е препоръчително да се използват сушени плодове за хора със затлъстяване, по-добре е да се избягват стафидите при пациенти със сърдечни заболявания.

Сред противопоказанията за употребата на стафиди трябва да се отбележи диабет, ентероколит и стомашни язви. Вредата от стафидите е добре известна при хора с язви в устата и туберкулоза, ако е в активна фаза.

Такова качество на продукта като високо съдържание на захар е привлекателно за любителите на сладкото, но може да заплаши с прекомерно наддаване на тегло, тъй като стафидите са доста висококалоричен продукт. Разбира се, това е вредата от стафидите за хората, които искат да отслабнат.

Ползите и вредите от стафидите се използват успешно от лекарите в случай на слабост, за лечение на анемия, ако е необходимо да се повиши хемоглобинът, или по време на треска. Богати на витамини, полезните дехидратирани плодове повишават имунитета, като по този начин помагат на тялото да се бори с различни заболявания.

Лекарите съветват да включите полезни стафиди задължително в диетата си, но ги хапвайте с повишено внимание, особено, ако страдате от някое от гореизброените рискови състояния. За всички останали остава вкусната възможност редовно да си хапват парче кекс със стафиди или който и да е десерт със стафиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest