Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Просото полезно ли е за бременни?

Просото полезно ли е за бременни?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Просото полезно ли е за бременни

Просото е едно от богатите на хранителни вещества зърнени храни за бременни жени, тъй като е богато на желязо, протеини, антиоксиданти, диетични фибри, калций, магнезий, калий и фолиева киселина – всички онези хранителни вещества, от които се изисква повече по време на бременност. Високото му съдържание на желязо подобрява нивата на хемоглобина. Диетичните фибри предотвратяват запек при бременност и помагат за понижаване на нивата на кръвната захар при гестационен диабет. Калцият и фолиевата киселина помагат за развитието на плода. Магнезият и калият управляват кръвното налягане.

Тези, които се опитват да забременеят, трябва да имат предвид, че това зърно може да им помогне. Науката казва, че зърнените храни, които са с високо съдържание на сложни въглехидрати и ниско съдържание на рафинирани въглехидрати, предотвратяват нарастването на инсулиновата резистентност и запазват овулацията в норма.

Ето още защо просото е полезно за бременни!

1. Просото е добър източник на витамини от група В като ниацин, фолиева киселина и пантотенова киселина. Тези хранителни вещества спомагат за извършването на много ензимни реакции в нашето тяло и също така са необходими за нормалното функциониране на органите.

2. Просото съдържа неразтворими фибри, известни като пребиотици. Поддържа добрите бактерии в червата. Неразтворимите фибри помагат за облекчаване на симптоми като запек, подуване на корема, газове и спазми и др.

3. Ако искате да защитите сърцето си, задължително включете това изключително плезно и здравословно зърно в диетата си под формата на хляб с просо или супи с просо например. То съдържа добро количество магнезий, който помага за контролиране на кръвното налягане. Просото е полезно и защото е богато и на диетични фибри (както разтворими, така и неразтворими фибри), което го прави добър избор за хора, които страдат от високи нива на холестерол.

Просо при бременност

4. То е с ниско съдържание на прости въглехидрати и високо съдържание на сложни въглехидрати (храна с нисък ГИ) и следователно консумацията му е добра за контролиране на нивата на захар и подпомага загубата на тегло.

5. Просото е богато на антиоксиданти и феноли, особено на ферулова киселина и катехини. Антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативния стрес в тялото и засилват функционирането на имунитета. По-тъмното просо съдържа повече антиоксиданти в сравнение с по-светлото.

След всичко написано имате още повече основания да включите в менюто си ястията с просо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest