Доскоро се смяташе, че просото е само храна за животни, но се оказва, че то е изключително питателна и полезна храна, която спокойно може да влезе в менюто на човек. Редовната консумация на просо предпазва сърдечно-съдовата система от заболяване, предпазва от камъни в бъбреците, намалява риска от диабет, намалява и високото кръвно налягане.
Освен всички изброени ползи, просото има едно много голямо предимство – не съдържа глутен. Това го прави изключително подходяща храна за всички хора, които страдат от глутенова непоносимост. Той е много добра алтернатива на пшеницата, а брашното от просо спокойно може да замени бялото брашно, което има глутен.
Освен под формата на брашно, просото може да се консумира и като част от домашно мюсли, в супи (вместо ориз и фиде), да се направи с мляко подобно на мляко с ориз, да се готви с месо и зеленчуци. Има много начини да включите просото в дневното си меню.
Просото се сварява много лесно – залейте 1 ч.ч. просо с 2 ч.ч. чаши вода и кипнете водата. Намалете огъня и варете около 10-15 минути или докато водата се абсорбира.
Ето и няколко предложение за ястия с просо: Каша с просо, Просо с картофи и Постни кюфтенца от просо.
Коментари