Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, които действат противовирусно

Храните, които действат противовирусно

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
противовирусни храни

Знаете ли, че има над 400 различни вируса, които могат да причинят инфекции, включително обикновена настинка, грип, хепатит, мононуклеоза и други? По време на грипния сезон, както и във връзка с появата на новия COVID-19, е важно да помислите как да увеличите защитните сили на организма.

За щастие има редица антивирусни храни, билки и подправки, които могат да ни помогнат да подобрим защитните сили на организма. В следващите редове вижте храните, действащи противовирусно:

Кисело зеле

Известно ни е, че микроорганизмите и млечната киселина в него допринасят за възстановяването на червата, защото именно там са концентрирани 90% от лимфоидната тъкан - основата на нашия имунитет. Фибрите като четка "измиват" всички токсини и по-специално токсините от червата. Органичните киселини не само допринасят за развитието и възпроизводството на здрава микрофлора, която предотвратява вирусите и други патогени, но също така активно се бори със свободните радикали.

Лук и чесън

Не забравяйте често да добавяте лук и чесън към храната си. Острата миризма показва наличието на активни вещества - фитонциди, които имат мощна антивирусна, антибактериална и противогъбична активност

Люти чушки

Капсаицинът в състава им активира кръвообращението, втечнява храчките, улеснявайки отделянето им от белите дробове, има пряк антибактериален и антивирусен ефект. Лютите чушки са много добро противоположно средство срещу настинки и вируси. Премахват подуването и секретите в гърлото и носа.

лютите чушки действат противовирусно

Свинска мас

Изненадващо, но свинската мас в умерени количества също се противопоставя на развитието на вируси. Тя е отлична противовирусна храна.

Тя стимулира производството на жлъчка, а жлъчката от своя страна има антибактериален, антивирусен ефект, бори се с паразитите и осигурява усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини.

Джинджифил

Джинджифилът е противовирусна храна, която може да се яде под всякаква форма: суров, маринован или изсушен. Фитонцидите и етеричните масла, съдържащи се в джинджифила, действат активно срещу широк спектър от вируси и бактерии, укрепват естествената антимикробна защита на организма.

Черна ряпа

Сокът от черна ряпа поддържа имунната система благодарение на съдържанието на витамини, минерали, аминокиселини, гликозиди, лизозим и фитонциди. Има традиционна рецепта, в която черната ряпа се смесва с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest