Знаете ли, че има над 400 различни вируса, които могат да причинят инфекции, включително обикновена настинка, грип, хепатит, мононуклеоза и други? По време на грипния сезон, както и във връзка с появата на новия COVID-19, е важно да помислите как да увеличите защитните сили на организма.
За щастие има редица антивирусни храни, билки и подправки, които могат да ни помогнат да подобрим защитните сили на организма. В следващите редове вижте храните, действащи противовирусно:
Кисело зеле
Известно ни е, че микроорганизмите и млечната киселина в него допринасят за възстановяването на червата, защото именно там са концентрирани 90% от лимфоидната тъкан - основата на нашия имунитет. Фибрите като четка "измиват" всички токсини и по-специално токсините от червата. Органичните киселини не само допринасят за развитието и възпроизводството на здрава микрофлора, която предотвратява вирусите и други патогени, но също така активно се бори със свободните радикали.
Лук и чесън
Не забравяйте често да добавяте лук и чесън към храната си. Острата миризма показва наличието на активни вещества - фитонциди, които имат мощна антивирусна, антибактериална и противогъбична активност
Люти чушки
Капсаицинът в състава им активира кръвообращението, втечнява храчките, улеснявайки отделянето им от белите дробове, има пряк антибактериален и антивирусен ефект. Лютите чушки са много добро противоположно средство срещу настинки и вируси. Премахват подуването и секретите в гърлото и носа.
Свинска мас
Изненадващо, но свинската мас в умерени количества също се противопоставя на развитието на вируси. Тя е отлична противовирусна храна.
Тя стимулира производството на жлъчка, а жлъчката от своя страна има антибактериален, антивирусен ефект, бори се с паразитите и осигурява усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини.
Джинджифил
Джинджифилът е противовирусна храна, която може да се яде под всякаква форма: суров, маринован или изсушен. Фитонцидите и етеричните масла, съдържащи се в джинджифила, действат активно срещу широк спектър от вируси и бактерии, укрепват естествената антимикробна защита на организма.
Черна ряпа
Сокът от черна ряпа поддържа имунната система благодарение на съдържанието на витамини, минерали, аминокиселини, гликозиди, лизозим и фитонциди. Има традиционна рецепта, в която черната ряпа се смесва с мед.
Коментари