Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителни източници на силиций

Хранителни източници на силиций

зеленолистните зеленчуци са богати на силиций
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.16 лв.

Всички добре знаем, че за да сме здрави, силни и за да имаме стабилна имунна система, е необходимо да осигуряваме на организма си редица жизненоважни хранителни вещества, витамини и микроелементи, приемайки разнообразна и пълноценна храна.

Силицият е един от най-ценните за здравето минерали, вторият по важност химически елемент след кислорода. Той участва активно в обменните процеси, като подпомага протичането на голяма част от тях.

Недостигът на силиций в организма влияе негативно върху енергийния баланс, което води до нарушения и забавяне на обмяната на веществата и жизнените процеси в организма. Силицият носи голям брой ползи за цялостното благосъстояние на човешкото тялото и организъм.

- улавя и успешно извежда извън тялото вредните микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички, причиняващи различни болести и инфекции;

- подсилва и укрепва имунната система;

- подпомага възстановяването на костната тъкан, спира развитието на остеопороза;

- потиска процесите на стареенето на клетките и стимулира образуването на нови такива;

- възпрепятства и намалява натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове;

- заздравява и подобрява вида и състоянието на кожата, косата и ноктите;

- регенерира лигавиците на голяма част от вътрешните органи;

- подпомага зрението;

- поддържа еластичността на артериите;

в ядките има много силиций

- предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката;

- уплътнява кръвоносните съдове;

- действа благоприятно при астма;

- играе съществена роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, атеросклероза и туберкулоза;

- неутрализира действието на алуминия върху организма.

Хранителните източници, чрез които бихме могли да си набавим жизненоважния микроелемент силиций, са:

- зеленолистни зеленчуци;

- краставици, моркови, камби, тиква;

- круши, ябълки, грозде – желателно е тези плодове да се консумират с обелките, туй като голямо количество силиций се съдържа именно там;

- коприва и хвощ - за да се извлече максимално количество силиций от тези растения, е нужно да се варят на слаб огън, по-продължително време;

- пълнозърнести храни, овесени ядки;

- риба;

- бадеми и фъстъци;

- мед.

Това са най-добрите хранителни източници на силиций.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest