Всички добре знаем, че за да сме здрави, силни и за да имаме стабилна имунна система, е необходимо да осигуряваме на организма си редица жизненоважни хранителни вещества, витамини и микроелементи, приемайки разнообразна и пълноценна храна.
Силицият е един от най-ценните за здравето минерали, вторият по важност химически елемент след кислорода. Той участва активно в обменните процеси, като подпомага протичането на голяма част от тях.
Недостигът на силиций в организма влияе негативно върху енергийния баланс, което води до нарушения и забавяне на обмяната на веществата и жизнените процеси в организма. Силицият носи голям брой ползи за цялостното благосъстояние на човешкото тялото и организъм.
- улавя и успешно извежда извън тялото вредните микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички, причиняващи различни болести и инфекции;
- подсилва и укрепва имунната система;
- подпомага възстановяването на костната тъкан, спира развитието на остеопороза;
- потиска процесите на стареенето на клетките и стимулира образуването на нови такива;
- възпрепятства и намалява натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове;
- заздравява и подобрява вида и състоянието на кожата, косата и ноктите;
- регенерира лигавиците на голяма част от вътрешните органи;
- подпомага зрението;
- поддържа еластичността на артериите;
- предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката;
- уплътнява кръвоносните съдове;
- действа благоприятно при астма;
- играе съществена роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, атеросклероза и туберкулоза;
- неутрализира действието на алуминия върху организма.
Хранителните източници, чрез които бихме могли да си набавим жизненоважния микроелемент силиций, са:
- краставици, моркови, камби, тиква;
- круши, ябълки, грозде – желателно е тези плодове да се консумират с обелките, туй като голямо количество силиций се съдържа именно там;
- коприва и хвощ - за да се извлече максимално количество силиций от тези растения, е нужно да се варят на слаб огън, по-продължително време;
- пълнозърнести храни, овесени ядки;
- риба;
- бадеми и фъстъци;
- мед.
Това са най-добрите хранителни източници на силиций.
Коментари