Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителни източници на изолевцин

Хранителни източници на изолевцин

Хранителни източници на изолевцин
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

Протеините са много важен елемент от хранителните нужди на човека, а изолевцинът е алфа аминокиселина, представляваща част от протеините. Тя принадлежи към незаменимите аминокиселини, защото организмът ни не може да я синтезира сам и я приемаме само чрез храната.

Растенията и микроорганизмите могат да я произвеждат от пирувиновата киселина.

Изолевцинът участва в изграждането на белтъците в живите организми. Участва в синтеза на тъканите и е източник на енергия при работата на централната нервна система.

От колко изолевцин се нуждаем дневно

Затова организмът ни се нуждае постоянно от нея. Дневната нужна доза изолевцин се добива от 300-400 г говеждо или птиче месо, боб и орехи или пък от 800 г елда.

За да може да се осигури количеството, е нужно да се включват в менюто колкото е възможно повече храни с изолевцин, съдържащи тази аминокиселина.

Кога имаме нужда от изолевцин

Изолевцин

Нуждата от изолевцин се увеличава при увреждане на тъканите, мускулите или вътрешните органи, при разстройство на нервната система, при хипогликемия, при хронична липса на апетит.

Потребността от нея намалява при нарушение в работата на чревния тракт, повишен прием на протеини, заболявания на черния дроб и бъбреците или при непоносимост към аминокиселината.

За да се усвоява добре изолевцин, черният дроб и бъбреците трябва да са здрави. Също трябва да има добър прием на валин и левцин, които са съпътстващи аминокиселини.

Защо ни е необходимо да имаме на аминокиселина на разположение в организма

Тя е нужна, защото регулира кръвната захар, стабилно доставя енергия, занимава се със синтеза на хемоглобина, възстановява мускулите, повишава силите на тялото, помага за бързо заздравяване на рани, регулира холестерола.

С кои храни да си набавим изолевцин

Черният дроб е източник на изолевцин

Хранителните източници на изолевцин не са малко, така че разнообразното меню е гаранция, че в тялото ще попаднат нужните количества. Това са:

- ядки като кашуто, бадемите;

- меса като птичето, свинското и говеждото;

- черния дроб;

- морската риба;

- кокошите и пъдпъдъчите яйца;

- лещата;

- соята;

- елдата;

- млякото.

Доставянето на достатъчно изолевцин с храната ще се отрази не само на здравето на тялото, но и на красотата му. Еластичната кожа, високият тонус и сияйният вид означава, че тялото е получило достатъчно изолевцин и излъчва здраве.

Ако редовно закусвате с каша от елда, обичате леща яхния или пък черен дроб по селски, значи не бива да се притеснявате, че ще имате недостиг на изолвцин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest