Инулинът принадлежи към клас въглехидрати, наречени фруктани. Фруктаните действат като пребиотици, които подсилват здравето на стомашно-чревния тракт и намаляват запека. Инулинът стимулира здравето на костите, като засилва абсорбцията на калций и понижава риска от появата на атеросклероза чрез намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта.
Не спирайте да четете дотук, за да разберете кои са най-добрите хранителни източници на инулин, които да добавите към диетата си.
Артишок
Йерусалимският артишок, наричан още земна ябълка или топинамбур, е растение от семейство Сложноцветни, което носи многобройно ползи за здравето. От 14 до 19% от теглото му се състои от инулинови фибри. Артишокът осигурява около 2 г диетични фибри на 100 г, 76% от които идват от инулин. Може да се консумира както в сурово, така и в готово състояние. Артишокът подпомага подсилването на имунната система и предотвратява появата на метаболитни заболявания.
Корен от цикория
Коренът от цикория е един от основните източници на инулинови фибри - от 15 до 20% от теглото му. Той често се използва като заместител на кафето. Инулинът, съдържащ се в корена от цикория насърчава здравето на чревната микрофлора, бори се с нередовния стомах и помага за разграждането на мазнините.
Чесън
Чесънът е много вкусна билка, носеща различни ползи за здравето. Около 11% от съдържанието на фибри в чесъна идва от инулин, а 6% от естествените пребиотици, наречени фруктоолигозахариди. Чесънът е ефективен за намаляване на риска от появата на сърдечно-съдови заболявания. Освен това има антиоксидантни, противоракови и антимикробни ефекти.
Лук
Лукът е много вкусен и полезен за здравето зеленчук. Подобно на чесъна, инулинът е 10% от общото съдържание на фибри в лука, докато фруктоолигозахаридите съставляват около 6%. Лукът също е богат на кверцетин, флавоноид с антиоксидантни и противоракови свойства. Освен това той има антибиотичен ефект и може да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система.
Аспержи
Аспержите са друг популярен зеленчук, чудесен източник на пребиотици. Съдържанието на инулин е около 2-3 г на 100 г аспержи. Консумацията на аспрежи насърчава здравословните бактерии в чревната микрофлора и може да помогне за предотвратяване на някои видове рак.
Коментари