Астаксантинът е известен като най-мощния антиоксидант в природата. Това го прави ценен защитник на организма срещу всякакви болести.
Значение на антиоксидантите за здравето
Биохимичните вещества, известни като антиоксиданти, имат отпускащо и лечебно действие върху тялото. Попадайки чрез хранителни вещества в организма, антиоксидантите унищожават свободните радикали, които разболяват тялото. В ролята на свободни радикали се проявяват токсините, тежките метали, всички вредни елементи, отделящи отровни оксиди в тялото.
Антиоксидантът астаксантин - същност
Астаксантинът се определя за най-мощният оксидант, унищожаващ свободните радикали, защото съдържа в огромни количества едноклетъчни микроводорасли Haematococcus pluvialis, признати за най-добрите за извличане на чист астаксантин, без вредни влияния върху околната среда. Изработеният от тях астаксантин е в много високи дози и предпазва ДНК на клетките на водораслите вредните ултравиолетови лъчи и свободните радикали.
Астаксантинът се намира в групата на каротеноидите и е близък до бета - каротина и лутеина. Подобно на всички каротениоди, предпазва клетките от увреждане. За разлика от тях е напълно чист антиоксидант, който действа защитно.
Хранителни източници на астаксантин
Естественият астаксантин се извлича от водораслите Haematococcus pluvialis, като за целта те се култивират по специален начин. Когато са напълно готови, те добиват специфичен червеникав цвят. Обработват се и от тях се извличат полезните вещества. Екстрактът е напълно естествен природен продукт.
Има и синтетично създаден екстракт, който е по-евтин, но отстъпва на естествено извлечения.
От самите хранителни продукти, които използваме в кухнята, астаксантин се съдържа освен във визираните водорасли, и в маята, както и във всички водни обитатели, които имат достъп до водораслите Haematococcus pluvialis. Това важи за сьомгата, пъстървата, крилът, скаридите и раците.
Необходими на организма дози астаксантин и съдържание в храните
- Водораслите Haematococcus pluvialis съдържат 3, 8 процента астаксантин на база сухото тегло на суровината;
- Дива тихоокеанска сьомга - 28-38 милиграма на килограм заради консумирането на водораслите, съдържащи антиоксидант за да се осигури дневната доза е нужно 165 грама месо от дива сьомга;
- Голяма пъстърва - по 6 милиграма на килограм месо;
- Атлантическа сьомга от развъдници - 6-8 милиграма на килограм тегло;
- Омари, раци, скариди и крил - под 6 милиграма на килограм тегло.
Нужна доза и предозиране с астаксантин
Необходимата дневна доза астаксантин е 6 милиграма на ден. За предозиране се смята прием на дози над 15-20 милиграма, следствие на което се наблюдава розов оттенък на кожата, подобно на розовия цвят на морските обитатели, които консумираме. Някои хора обаче употребяват по-високи дози, именно за да довият този здравословен розов оттенък на кожата.
Коментари