Бразилският орех (Bertholletia excelsa) е най-добрия и ефикасен естествен източник на селен. Тази уникална ядка се среща само в горите на Амазонка, където дървото и е диворастящо и дори не се култивира.
Бразилски орех не вирее в никой друг край на света. Ядката се характеризира се с голяма елипсовидна форма (3 пъти по-голяма от бадема) с леко заострени краища и е изключително полезна и хранителна, стига да не прекалявате с количествата.
Бразилският орех е южноамерикански дървесен вид от семейството на Lecythidaceae. За родина на бразилския орех се считат Бразилия, но се среща още в Парагвай, Боливия, Перу и Венецуела. Богатите на селен, протеини и мазнини ядки освен доста полезни са и много вкусни, напомнящи на вкус на кедровите ядки.
Славата на бразилски орех в Европа идва след откриването на Новия свят. Легендата разказва как един испански офицер решил да даде на своите изгладнели и изтощени подчинени бразилски орехи. След известно време войниците възвърнали животворните си сили, в резултат на което испанците донесли непознатата тогава ядка на Стария континент.
Всъщност дърветата на бразилски орех са едни от най-високите в тропическите гори на Амазония. Височината им достига цели 50 метра височина, а продължителността на живота им е до цели 500 – 700 години. Когато бразилското орехово дърво узрее, то може да даде до 300 плодни шушулки на сезон. Всяка една отделна шушулка тежи до 2, 5 кг, а в нея се крият до 15 ядки.
Всъщност шушулка не е точно определение – плодът на бразилския орех се нарича бертолеци (от латински) и представлява тежка капсула, в която ядките, обвити от своите здрави черупки, са разположени като ветрило. Съвсем логично, през изминалите векове бразилският орех е бил една от основните храни на тамошните южноамериканци. Днес се счита, че отглеждането на дърветата на бразилският орех опазват амазонската джунгла от изсичане.
Състав на бразилския орех
Бразилските орехи се славят като едни от най-полезните и хранително ядки. Имат доста висока хранителна стойност и изобилстват от витамини, минерали и антиоксиданти. Най-важното качество на бразилския орех е неговото огромно съдържание на селен, което го превръща в най-големия естествен източник на този елемент.
Необходимата дневна доза на човек от селен е около средно 55-100 мкг, а в 100 г от ядките има 1917 мкг. Селенът представлява антиоксидант, запазващ младостта и убиващ вредното въздействие на свободните радикали.
С богатото си съдържание на протеини и фибри, бразилските орехи ни помагат да контролираме чувството на глад, а на всичкото отгоре само няколко от тези големи ядки са в състояние да ни заситят за доста часове напред.
Омега мастните киселини са в изобилие в бразилския орех. Преобладава съдържанието на омега-6 мастни киселини, за които е сигурно, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. В големи дози в бразилския орех се съдържат още мед, магнезий, манган, калий, калций, желязо, фосфор и цинк.
В 100 г бразилски орех се съдържат:
656 ккал
14.32 г белтъчини
12.27 г въглехидрати
66.43 г мазнини
1917 мг селен
2.43 мг желязо
5.73 мг витамин Е
725 мг фосфор
376 мг магнезий
180 мг калции
4.2 мг цинк
Ползи от бразилския орех
Ползите върху здравето от редовната консумация само на 2 ядки бразилски орех могат да са огромни. Тази доза напълно задоволява дневната ви нужда от селен, но освен това ви набавя много магнезий, който е важен за костната система и предотвратява извличането на калций от костите. Доказано е, че бразилските орехи имат антиканцерегонни свойства – те могат да спрат развитието на злокачествени тумори.
Има данни, че тези ядки са верен помощник в борбата с мъжкото безплодие, както и ранния климакс, при борбата с катарак, атеросклероза на сърдечните и мозъчни съдове. Освен това тези вкусни и полезни ядки са пълноценна храна за страдащите от цьолиакия (трайна хранителна непоносимост към глутен).
Съставките в бразилски орех подпомагат намаляването на лошия холестерол, като контролират обмяната на липиди в организма. Това от своя страна е превантивна мярка срещу инфаркт и инсулт. Наричат селена микроелементът на дълголетието и ето защо бразилският орех може да ни помогне да запазим младостта за по-дълго, за което има и научни данни.
Богатото съдържание на селен в бразилски орех подпомага укрепването на имунната система. Той е особено полезна храна през зимните месеци, когато сме склонни да изпадаме в депресивно състояния. Селенът действа като магьосник срещу унилост и липса на настроение.
В състава на чудодейната ядка от Амазония влиза и много калций и мед, която помага за предотвратяване на анемия и остеопороза. Големите количества манган пък са важни за здравината на хрущялните тъкани.
От бразилския орех се добива и масло, което намира доста приложения. Често може да го откриете в състава на козметичните продукти, които ползвате. Маслото от бразилски орех намира и доста приложения в традиционната медицина, в производството на бои, в хранителната промишленост и в терапевтичните масажи.
Маслото се характеризира с бистър жълт цвят и има приятен сладникав вкус и аромат. Доказано успокоява кожата и може да я предпази от изсушаване. Интересен факт е, че маслото от бразилски орех се счита за най-доброто масло за смазване на часовници.
Вреди от бразилския орех
Както вече загатнахме, бразилският орех е изключително полезен, но само в умерени количества. Достатъчни са 2 ореха дневно, за да задоволите нуждите на организма си. В противен случай консумацията на големи количества селен и натрупването им в организма може да бъде доста опасно. Предозирането със селен предизвиква умора, раздразнителност, главоболие и нередовен стомах.
Коментари
Жалкото е ,че не мога да спра до няколко ореха ....Дано не етолкова вредно!