Високото съдържание на селен в бразилския орех го прави изключително полезен за здравето. Селенът е важен минерал антиоксидант, който може да предпази организма от вредното въздействие и увреждане от свободните радикали, виновници за старостта.
Бразилският орех също като другите ядки е с високо съдържание на протеини и фибри, които помагат за контролирането на глада и по този начин помагат да намалим нежеланото тегло.
Богат е и на омега-6 мастни киселини, които помагат да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания. Бразилският орех поддържа по-ниско ниво на холестерола, като по този начин намалява риска от заболявания като сърдечен удар и инсулт.
Трябва все пак да се внимава с употребата на бразилския орех, тъй като високите нива на селен в организма могат да доведат до умора, раздразнителност и разстроен стомах.
Препоръчителната доза на селена е 75 микрограма за мъже и 55 микрограма за жените. Такова количество ще си осигурите от шепа бразилски орехи.
Родината на тези ядки е Бразилия. Дървото е диворастящо, достига до 50 метра височина. Плодовете на това дърво са доста тежки, наподобяващи капсула с тегло до 2 кг., в която са разположени като ветрило 20-ина триръбести кафяви семена. Те са покрити със здрава черупка с дебелина около 8-12 мм.
По вкус бразилските орехи напомнят кедрови ядки. Маслото от бразилски орех се смята за най-доброто масло за смазване на часовници.
Спомагат за снижаване нивото на холестерола и нормализацията на захар в кръвта, помагат на децата да растат, а на нервните да посрещат стреса.
Коментари