Селенът е нужен на нашето тяло, за да се поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза и да ни пази от свободните радикали и рак. Когато селенът е в недостатъчни количества в организма, това може да доведе до болки в мускулите и ставите, косата губи своето здраве и се получават бели петна по ноктите.
В някои от случаите недостигът на селен може да доведе до болестта Хашимото - това е автоимунно заболяване, при което нашата имунна система атакува щитовидната жлеза.
Как обаче да си набавим селен освен чрез хранителни добавки. Сега ще разберем чрез кои храни със селен може да си набавим този така нужен микроелемент.
Ядки
Всички ядки, най-вече бразилският орех, са много добър източник на селен. В бразилския орех освен магнезий съдържа и най-голямото количество селен 1917 μg на порция от 100 г, 96 μg в една ядка;
Стриди, миди, охлюви
Стридите и мидите, освен че съдържат селен, са богат източник на желязо, цинк, мед и витамин В12. Стридите, които се намират в Тихия океан, дават най-голямото количество селен 154 μg на 100 г порция. Някои други миди с голямо количество селен са сините миди и охлювите, които ни осигуряват 90 μg / 128 % DV/ селен на 100 грама порция;
Черен дроб
Черният дроб на почти всяко едно животно е пълен с много хранителни вещества. Черният дроб в много случаи бива консумиран като пастет, но може да се приготви и по много други начини. Черният дроб на агнето съдържа най-много селен 116μg на 100 грама порция;
Риба
Рибата е една от най-здравословните храни, които подпомагат сърцето. Също така тя е богата на много протеини и витамини В1, В2, В3, В6, В12. атлантическият големоглав дава най-много селен - 88 μg на 100 г порция. Други риби, които съдържат много селен, са: риба тон от консерва, аншоа от консерва, риба меч, маринована херинга;
Слънчогледови семки
Тези семки са много добър избор като закуска и като добавка към салати. Слънчогледовите семки са добър източник на витамин Е, желязо, витамин В1, В6, протеини, магнезий, калий и мед. Тези семки дават 79μg селен на 100 г порция;
Пшеница, ориз и овес
Тези храни заедно с овесените трици са много добри допълнения към хляба и зърнените закуски като овесените ядки и елдата. Пшеницата съдържа 78μg селен на 100 г и 3μg на с.л. Овесените ядки дават 45μg селен на 100 г, а оризовите трици съдържат по-малко селен - само 17μg на порция от 100 г;
Хайвер
Хайверът не е много скъп и е много добър източник на желязо, протеин и витамин В12. В 100 грама хайвер се съдържат 65.5μg селен или 10.5μg в една супена лъжица;
Бекон и свински пържоли
Беконът е много добър източник на селен. В 100 г се съдържат 65μg селен или 5μg на резен. Свинските пържоли, които не са мазни, доставят 43μg селен в 100 г;
Омари и раци
Омарите по принцип се сервират печени, задушени или в кремсупа. В 100 грама порция от гърбат омар се съдържат 59.2μg селен, който е 96.5μg в цял омар. В раците се съдържат 47.6μg селен в 100 г;
Различни видове скариди
Въпреки факта, че скаридите са храна с висок холестерол, в тях се съдържа много желязо, също и селен. В 100 г скариди има 39.6μg.
Коментари