На весеки от нас му е позната ползвата от тази вълшебна подправка - чесъна. Всички знаем, че той има антибактериални свойства и има лечебни свойства за тялото и организма ни.
Въпросът е как да го съхраняваме, за да запазим тези вълшебни свойства?
Ето ги и отговорите - сплетете го, съхранявайте в буркани или дървени съдове. Но внимавайте, защото който и от тези варианти за съхранение на чесъна да изберете, има някои важни особености, с които трябва да се съобразите, а именно:
1. Когато вадите чесъна, вадете само узрелите глави. Направете го, когато почвата е суха и не е поливана преди това.
2. Оставете го да изсъхне някъде на сянка.
3. Когато е изсъхнал, можете да сложите в буркани, дървени или пластмасови съдове или торби от плат - тъмни и сухи места.
4. Можете да го сложите в сол, което също ще го запази.
Ако все пак сте решили да сплетете чесън на плитката, използвайки сухите стъбла на растението. Сплитането става по същия начин, по който се сплита косата - три стръка от чесъна се преплитат.
На всяко прехвърляне наляво или надясно вплетете още един стрък с чесън.
Луковиците трябва да се вплитат плътно кум плитката, а не просто да висят.
Сплетената плитка чесън се окачва на открито, сухо и прохладно място.
Коментари