Gotvach.bg»Съвети»Колко желатин се слага в сладкото?

Колко желатин се слага в сладкото?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Колко желатин се слага в сладкото?

Желатинът е любим продукт, който има много предназначения в кулинарията, особено в сладкарството. Той се използва най-често за сгъстяване и желиране на конфитюри, за приготвяне на сладки желирани десерти, желирани бонбони и много други.

Плодовете, които са с естествено с ниско съдържание на пектин, изискват специално внимание, за да се направи от тях конфитюр с умерено гъста текстура. Плодове с ниско съдържание на пектин са например боровинки, кайсии, смокини, гуава, праскови, круши, сливи, малини, ягоди.

Тези партиди конфитюр с ниско съдържание на пектин се приготвят най-трудно в домашни условия.

Те се провалят най-често, защото не се желират правилно. Тук на помощ идва нашият най-добър помощник в кухнята - желатинът. Има два най-често използвани начина за сгъстяване на сладко с желатин. Той е лесен за употреба и е здравословен - с негова помощ спокойно можем да се отдадем на любимите си сладки изкушения, без да изпитваме чувство на вина.

Как да добавим желатин към сладкото?

Докато сладкото е още топло, можете да разтворите желатин в купа с 1-2 супени лъжици хладка вода. Докато сместа е още течна, се изсипва бавно в сладкото, като се бърка интензивно.

Другият вариант е да изчакате сладкото да изстине. В голям съд се налива 1 чаша вода и се загрява на котлона. Поставете чашата желатин вътре и го разтопете на водна баня. След това изсипете сместа в сладкото и бъркайте непрекъснато, за да се превърне сладкото в желе.

Колко желатин се слага в сладкото?

5 ч.ч. плодове - измити и нарязани

1-1/2 ч.ч. захар или заместител (6 с.л. мед, например)

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. екстракт от ванилия

3 ч.л. неовкусен желатин.

А още от любимите ни желирани вкусотии са тези желирани сладкиши и желирани десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен