Желатинът е любим продукт, който има много предназначения в кулинарията, особено в сладкарството. Той се използва най-често за сгъстяване и желиране на конфитюри, за приготвяне на сладки желирани десерти, желирани бонбони и много други.
Плодовете, които са с естествено с ниско съдържание на пектин, изискват специално внимание, за да се направи от тях конфитюр с умерено гъста текстура. Плодове с ниско съдържание на пектин са например боровинки, кайсии, смокини, гуава, праскови, круши, сливи, малини, ягоди.
Тези партиди конфитюр с ниско съдържание на пектин се приготвят най-трудно в домашни условия.
Те се провалят най-често, защото не се желират правилно. Тук на помощ идва нашият най-добър помощник в кухнята - желатинът. Има два най-често използвани начина за сгъстяване на сладко с желатин. Той е лесен за употреба и е здравословен - с негова помощ спокойно можем да се отдадем на любимите си сладки изкушения, без да изпитваме чувство на вина.
Как да добавим желатин към сладкото?
Докато сладкото е още топло, можете да разтворите желатин в купа с 1-2 супени лъжици хладка вода. Докато сместа е още течна, се изсипва бавно в сладкото, като се бърка интензивно.
Другият вариант е да изчакате сладкото да изстине. В голям съд се налива 1 чаша вода и се загрява на котлона. Поставете чашата желатин вътре и го разтопете на водна баня. След това изсипете сместа в сладкото и бъркайте непрекъснато, за да се превърне сладкото в желе.
Колко желатин се слага в сладкото?
5 ч.ч. плодове - измити и нарязани
1-1/2 ч.ч. захар или заместител (6 с.л. мед, например)
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. екстракт от ванилия
3 ч.л. неовкусен желатин.
А още от любимите ни желирани вкусотии са тези желирани сладкиши и желирани десерти.
Коментари