Отнема около седем дни, за да се преборим с пристрастеността към сладкото. Това не означава, че желанието ще изчезне, но силното пристрастяване ще намалее. Можете да отвикнете постепенно или отведнъж. Изборът е ваш – изберете начина, който най-добре работи за вас.
За да отвикнете постепенно, яжте пресни и изсушени плодове вместо сладки – въпреки че те съдържат естествени захари, плодовете са по-здравословен избор, тъй като съдържат витамини, минерали и фибри. Не е проблем първоначално да приемате по-големи количества.
Правило за десертите. Първа седмица – най-много веднъж дневно. Втора седмица – два пъти седмично. Трета седмица – веднъж седмично. Създайте си ваше правило поне половината пъти да хапвате суров плод.
Опитайте стевия – естествена алтернатива на захарта, тя подхранва панкреаса и не съдържа калории. Стевия е билков екстракт от листата на Стевия Ребаудиана, за който се знае, че регулира кръвната захар и кръвното налягане.
Не пропускайте хранения – когато пропуснете редовното си хранене, предизвиквате глад в организма си и ще изядете каквото и да е, за да възстановите нормалното си ниво на кръвна захар.
Вместо сода, лимонада и студен чай – направете си лимонада и студен чай със стевия. Ако ви липсва жуженето от газираното, добавете газирана минерална вода. Когато сте на парти или в бар – консумирайте газирана вода с лимон.
Не дръжте сладки в шкафовете или хладилника – прекалено изкушаващо е. Когато желанието е прекалено силно – излезте на разходка. Апетитът на атлетите за сладко намалява след упражнения за сметка на този за солена храна.
Проверявайте етикетите за скрити захари и захари под друго име. Скрити захари има в много продукти – доматен сос, печен боб, пакетирани храни, дъвка, мента, салами и други меса за сандвичи.
Захарта се съдържа в много подсладители – царевичен сироп, декстрин, декстроза, фруктоза, концентрат от плодов сок, високофруктозен царевичен сироп, галактоза, глюкоза, мед, хидрогинирано нишесте, захарна малтоза, лактоза, манитол, кленов сироп, меласа, многовалентен алкохол, сорго, захароза, сорбитол и ксилитол.
Коментари