Майонезата, която си купуваме от магазините, представлява смес от нездравословни мазнини, консерванти и захар със съмнителен произход.
Проучване е показало, че купешката майонеза се приготвя предимно със соева, царевична или друга зеленчукова мазнина.
В зеленчуковата мазнина се съдържат омега-6 мастни киселини, които по принцип са полезни за човешкия организъм. Но повечето храни предлагат огромни количества омега-6 и твърде малки количества омега-3 мастни киселини, което води до наздравословен дисбаланс.
Този дисбаланс на мастни киселини повишава риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, възпалителни и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, както и някои видове рак.
Специалистите предупреждават, че дори и върху опаковката на майонезата да пише, че съдържа зехтин, това не означава, че тя не е напълнена с други соеви и растителни мазнини.
В 1 супена лъжица от купешката майонеза се съдържа 1 грам захар.
При майонезите с намалено количество мазнини се съдържа 4 грама захар.
Заради това прекомерно захарно съдържание експертите препоръчват да се консумира не повече от 1-2 лъжици майонеза 1-2 в седмицата.
Майонезите с ниско количество на мазнини са силно противопоказни, ако потребителят се опитва да води здравословен начин на живот или да контролира нивата си на кръвна захар.
Майонезата по магазините е пълна с редица синтетични съставки като консерванти, овкусители и дори мононатриев глутамат - Е621.
Мононатриевия глутамат е сол на натрия и глутаминовата киселина и представлява бял кристален прах, използван като овкусител.
Добавката е приета от Европейския съюз като безопасна, но редица проучвания на независими лаборатории доказаха, че мононатриевият глутамат може да причини мигрена, храносмисателни разтройства, сърцебиене, астма и дори анафилактичен шок (анафилаксия).
Специалистите съветват, ако много обичате майонеза, да я приготвяте в домашни условия, за да сте сигурни, че тя няма да ви навреди в голяма степен.
Дори и да я приготвите вкъщи, препоръчително е да не се консумира повече от 2-4 дни в седмицата.
Вижте също дали майонезата е полезна и как се прави веган майонеза.
Коментари
Според мен това е доста по-стряскащото действие на въпросната добавка.
100мл прясно мялко
200мл олио
щипка сол
цвръцка лимон
Пасатора докато стане гъсто и готово. Ако нещо се обърка и не стане гъсто му се добавя натрошено сирене и с него се сгъстява майонезата и е доста вкусно.
1 яйце на стайна температура, 200 мл. олио, сол , лимонена киселина и захар по една кафяна лъжичка и разбивам с пасатора, като накрая добавям супена лъжица кисело мляко