Мититеи са малки колбаси, които се приготвят в Молдова и Румъния. Те могат да се пекат във фурната или да се запържват на грила или дори по-добре - на скара. В края на краищата традиционно това ястие се прави на скара. Ако знаете рецепти за мититеи и сте в състояние да ги приготвите правилно, можете да промените началното меню и да не се притеснявате какво да сготвите за пикник, ако кебапът на шиш вече ви е омръзнал.
Подготовка на мититеи
Колбасите от нарязано месо могат да бъдат срещнати не само в молдовската кухня. Но все пак мититеите имат уникален вкус. Поради тази причина е невъзможно да ги приготвите по молдовски, ако не знаете как се готвят в Молдова или Румъния.
Основата за мититеите е говеждо или агнешко месо, което почти винаги се смесва със свинско, за да направи ястието сочно. Други видове месо, включително и птиче месо, не се препоръчват при направата на румънските кебапчета. Мититеи се приготвят от фино мляно месо. За да го получите, месото трябва да се превърта през месомелачката два пъти.
Пълнежът ще е по-вкусен, ако го приготвите сами. Най-хубавото е, ако плънката е най-малко половината от зеленчуци и около една четвърт или дори една трета - от месо, изрязано от врата или бута, където има много фиброзна съединителна тъкан, чрез които плънката ще бъде по-гъста. Закупена готова кайма е малко вероятно да отговаря на тези изисквания за съотношения в сместа на мититеи.
Вискозитетът на пълнежа може да се увеличи чрез добавяне на нишесте.
Мититеите по дължина трябва да бъдат около 8-10 см, широчината им обикновено е 2 см.
Решетката, на която трябва да се пекат, трябва да бъде намазана с растително масло или свинска мас, така че колбасите да не изгарят и залепват.
Ако изпечете мититеите във фурната, печете на водна баня. Първо, ще предпазите фурната от замърсяване и така ще станат по-сочни. При печене на молдовските колбаси на барбекю те трябва да бъдат ръсени често с вода. Целта е същата - направете наденичките сочни.
Мититеите се сервират с царевица, зелен грах или задушени бобчета. Салата от пресни зеленчуци също ще подхожда добре. През зимата тя може да бъде заменена с кисели краставички.
Мититеи по молдовски
Необходими продукти:
говеждо месо - 0.9 кг
свинска мас - 100 г
чесън - 5 скилидки
вода - 100 мл
зеленчуци - 50 г
сол
черен и червен пипер - на вкус
Метод за приготвяне:
Измийте месото. Отцедете го върху хартиени салфетки. Премахнете сухожилията. Нарежете пулпата на парчета от 50 грама. Поставете ги в купа, поръсете със сол. Покрийте с кърпа и оставете за един ден на хладно място. Ако не разполагате с много време или не искате да забавяте приготвянето на молдовската наденицата за следващия ден, оставете месото на хладно място поне 2-3 часа.
Превъртете месото през месомелачката.
Пресовайте чесъна чрез преса. Добавете го към пълнежа с подправките. Поставете целина, ситно нарязана. Добавете сол и лъжица мазнина към месото и разбъркайте. Добавете вода и разбъркайте всичко с ръка. Добре омесете мляното месо, поставете го на дъската за рязане.
Отново поставете мляното месо на хладно място и оставете за 3-4 часа, ако не бързате. Ако е необходимо, този път времето може да бъде намалено до час и половина.
След като навлажните ръцете си с растително масло, за да не ви полепва каймата, оформете кебапчета с дължина 8-10 см, широки около 2 см. Поставете ги временно върху пергаментова хартия, напоена с масло.
Намажете решетката с мазнина и наредете кебапчетата. Изпечете на скара или във фурната. Ако печете във фурната, нагрейте я до 200 градуса и печете за около половин час. На скара ще се изпекат три пъти по-бързо.
За да подготвите мититеи според класическата рецепта на Молдова, трябва да сте търпеливи и да следвате технологията ясно. Ако пропуснете най-малко един етап или леко промените технологията, румънско-молдовските кебапчета може да не се получат добре. Например, месото може да не е достатъчно плътно и вискозно, поради това мититеи ще се разпаднат и няма да изглеждат апетитни.
Но ако всичко е направено правилно, можете да се гордеете с кулинарния си шедьовър и да чуете безброй комплименти от гостите.
Коментари