Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Опасни калмари плъзнаха по магазините

Опасни калмари плъзнаха по магазините

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Калмари

Опасни калмари от Китай и Южна Корея плашат потребителите по света, тъй като морската храна е с високо количеството на мутирали бактерии и вече се намира по магазините.

Калмари с опасни бактерии са били намерени в магазини за хранителни стоки в Канада и е установено, че в тях има микроорганизми, които са устойчиви на лечение с антибиотици, понеже притежават ген, които ги неутрализира.

Учени са изолирали от китайските калмари бактерията Псевдомонас флуоресценс, която може да се свързва с други опасни бактерии, като ешерихия коли, и да образува ензими, които отслабват имунната система на организма.

Печени Калмари

Тези съединения показват силна устойчивост на антибиотици, заради което са много опасни при консумация.

По принцип при готвене бактериите би трябвало да умрат, но тези, които са открити в китайските и южнокорейските калмари, могат да оцелеят дори при продължителна топлинна обработка.

Експертите предупреждават, че тези калмари представляват опасност от световен мащаб.

Ако досега тази резистентностт към лекарствата беше най-разпространена в болничните заведения, вече заплахата е надвиснала над човечеството, защото този тип съединения може да се внесат у дома не само по време на пътуване, а и с консумацията на привидно безопасни хранителни продукти.

Спагети

Здравната статистика сочи, че около 25 000 души на година в Европа умират от бактерии, резистентни към антибиотици.

Благодарение на морската храна обаче готвачът Лука Торичели грабна Световната титла за най-добро ястие, приготвено от паста. Торичели приготви спагети с червени сицилиански раци и с мохито.

Раците бяха умело съчетани с листа от мента и настъргана кора от лайм, заради което международното жури връчи титлата на аржентинския готвач.

Втори остана главният готвач от ЮАР Джорджо Нава, който приготви паста с крем от оранжеви чушки от Кейптаун, лук, сурова шунка и грах.

До третото място стигна Армандо Капокиани от Китай, който предложи ригатони с крем от сирене скаморца и бял трюфел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest