Руска салата без яйца, Снежанка без мляко – всеки втори българин е попадал на подобни партиди готови салати. В периода около празниците количествата на стоки с липсващи продукти се е увеличил.
Според последния доклад на неправителствената организация Активни потребители в по-голямата част от продаваните у нас руски салати липсват яйца. Едва 3 от 14 проверени салати Снежанка са открити следи от кисело мляко.
Яйцата в руската салата пък са заменени с минимум 3 консерванта, направени от яйца, като термостабилен жълтък и други. В състава ѝ се откриват и многобройни източници на въглехидрати, като захар, нишесте, полизахаридни сгъстители. Сред обичайните вече продукти впечатление правят още соевият и свинският протеин и колагенът.
Най-често откриваните консерванти в готовите руски салати са сорбинова киселина, натриев нитрат и натриев бензоат. Благодарение на тези химични съединения се увеличава срока на годност на тези продукти.
В Снежанката има както следва - нишесте, сухо мляко, млечен протеин, палмова и друга растителна мазнина, както и майонеза. В 4 продукта се използва и желатин като сгъстител.
По отношение на консервантите в нея показателите са по-добри – обикновено съдържа 1 вид, като най-често това е собринова киселина.
Коментари