Времето на ягодовите десерти е през пролетта-лятото, но на пазара ягоди вече се намират целогодишно.
С ягоди можете да приготвите страхотни ягодови десерти, с които да оберете овациите на вашите близки и гости. Изключително популярни са домашният ягодов чийзкейк, нежен ягодов крем, ягодов пай, а за горещините препоръчваме ягодова сангрия и/или домашна лимонада с ягоди.
Един от най-вкусните ягодови десерти, който се приготвя бързо и лесно, а вкусът му е необикновено нежен, е ягодовият кейк с ананас.
Необходими са 1 чаена чаша грис, 1 чаша кисело мляко, 100 грама масло, 100 грама захар, 2 яйца, 100 грама извара, 100 грама брашно, 1 бакпулвер, 200 грама ягоди, 200 грама ананас от консерва.
Грисът се залива с киселото мляко и сокът от ананасовия компот и се оставя за половин час. След това се добавят останалите продукти освен ягодите и ананаса.
Всичко добре се разбърква и се излива в намазана с масло тава. Отгоре се нареждат разрязаните на две ягоди и парченцата ананас.
Печете в предварително нагрята до 180 градуса фурна. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.
Вкусен десерт е ягодовият трайфъл, характерен за кухнята в Англия. Необходими са един готов блат, 2 супени лъжици ликьор, 3-4 супени лъжици сладко от ягоди, чаша и половина нарязани ягоди, чаша и половина сметана, пудра захар на вкус.
Освен това са необходими 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, 4 жълтъка, 100 грама захар, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици нишесте, 20 грама масло, 2 супени лъжици ликьор, листенца мента за украса.
Готовият блат се нарязва на кубчета и се полива с две супени лъжици от ликьора. След това всяко кубче се намазва леко с конфитюр от ягоди.
В тенджера се излива прясното мляко, добавя се ванилията, кипва се на слаб огън и се сваля от котлона. Отделно се разбиват жълтъците със захарта до образуване на светъл крем. Добавя се брашното и нишестето и се смесва. Тази смес се налива в млякото и се разбърква.
Тенджерата се връща на котлона и при постоянно бъркане се кипва. Сваля се от котлона, добавя се ликьорът и маслото и се разбърква, докато маслото не се разтопи. След като кремът поизстине, се оставя в хладилника за петнадесет минути.
Сметаната се разбива с пудрата захар. На дъното на стъклени купички се разпределят парченцата блат, отгоре се разпределят ягодите и върху тях – кремът.
След това отново се редят парченца блат, ягоди, крем. Покриват се с прозрачно фолио и се оставят за два часа в хладилника. Украсяват се с бита сметана, парченца ягоди и листенца мента.
Коментари