През този важен жизнен период, бременността, жената трябва да бъде по-малко внимателна, да си почива повече, да се разхожда достатъчно, да бъде щастлива и разбира се, да се храни по-добре. Тази концепция обаче се възприема от мнозина по различни начини.
По време на бременността жените винаги искат нещо специално. Някои искат да ядат само кисело мляко, други имат желание да ядат месо или шоколад, а трети имат просто непреодолимо желание да хапват ягоди.
Полезни или вредни са ягодите те за бременните
Мнозина твърдят, че тези плодове определено ще повлияят отрицателно на тялото - както на жената, така и на бебето. Други изтъкват ползите на този свеж пролетен плод за здравето, а именно -в този период жената се нуждае от свежи здравословни храни. Нека разгледаме къде е истината.
Въз основа на популярните разбирания и вярвания, ягодите по време на бременност в големи количества са вредни. Но това мнение всъщност се отнася за всички хора, независимо от състоянието на бременността или отсъствието ѝ. Това се дължи на факта, че ягодовия плод е алерген.
Ето защо, ако преядете, определено можете да наблюдавате обрив по кожата.
Защо ягодите с полезни в умерени количества за бременните
Ягодите имат изключително богат състав:
- Те са богати на голямо количество витамини, микро- и макроелементи и киселини;
- В тях присъства аскорбинова киселина, така че не е необходимо да купувате витамин от аптеката или да губите време в търсене на качествени портокали в разгара на пролетта, когато навсякъде има ягоди. Витамин С предпазва кръвоносните съдове, укрепва имунната система, работи като антиоксидант;
- Плодът съдържа както бета-каратин, така и витамини А, Е. Те подобряват зрението, регулират клетъчното делене;
- Витамините В1 и В2 подобряват работата на сърдечно-съдовата система и укрепват нервните окончания;
- В допълнение към всичко, ягодите съдържат витамини В9, В12, РР, никотинова киселина, Н, В7, К - филохинон, флуор, мед и манган.
Тъй като ягодите могат напълно да заместят цитрусовите плодове, което е изключително важно за бременната жена, те всъщност могат да се консумират, но не в големи количества, както по принцип всички останали продукти. В крайна сметка всичко може да причини алергии, особено при бременност.
Техният богат с витамини състав помага за облекчаване и предотвратяване на много заболявания и неприятни моменти при женското тяло. Ако не консумирате достатъчно витамини и минерали по време на бременност, имунната система ще отслабне и тялото няма да може да произвежда антитела срещу патогенни микроорганизми. Плодовете на ягодата са и отличен антисептик. Те също така нормализират работата на стомаха и червата.
По време на бременност често се появява подуване. Някои жени получават подуване веднага, но повечето през третия триместър. Ягодите стимулират бъбреците, поради което се изхвърля излишната течност от тялото.
Ягодите са полезни и срещу хипертонията, която често съпътства бременността. Микроелементите в плода намаляват кръвното налягане, намаляват и липидите, които са създателите на атеросклерозни плаки.
Друг проблем по време на бременност е анемията. Това състояние почти винаги се съчетава с метаболитни нарушения. Ягодите ще помогнат на бременната също и за коригиране на тези проблеми.
Запекът, а след това и хемороидите, придружават бременните жени постоянно. Плодовете укрепват дебелите и тънките черва, като по този начин предпазват жената от проблемите, свързани с тези заболявания,
Ползите от ягодите за сърдечно-съдовата система и фактът, че помагат за укрепване на миокарда, са в състояние да забавят ускорения пулс по време на бременност.
Потенциални вреди от ягоди по време на бременност
Веднага възниква въпросът: Защо не трябва да се ядат ягоди по време на бременност, особено след като съдържат толкова полезни вещества?
Каква вреда могат да имат ягодите за бременните?
Като се има предвид витаминния състав и огромния брой предимства на този плод, трябва да се знае, че има и противопоказания за употреба.
Така например, ако една жена някога е имала алергични обриви към храна преди бременността, тогава по време на бременност такава реакция може да се засили. Ягодите могат да провокират не само червени петна по тялото, но и да доведат до по-тъжни алергични последици.
Ягодите са в състояние да тонизират мускулната тъкан, увеличавайки хипертоничността на матката, което може да провокира преждевременно раждане или дори спонтанен аборт. Затова, особено в първите месеци и при повишен мускулен тонус, е добре да се избягват.
Освен това оксаловата киселина, която се съдържа в ягодите, инхибира съдържанието на калций в организма, което е толкова важно по време на бременност.
Ягодовите семена имат отрицателен ефект върху лигавицата на стомаха. Не е препоръчително да ядат ягоди за тези, които имат съмнение за стомашни или дуоденални проблеми. Киселините могат да влошат язвата и други стомашно-чревни заболявания. Това включва колики и гастрит.
Хипотониците също не трябва да ядат много на ягоди.
Как бременните да ядат ягоди, за де не им навредят
Ягодите в разумни количества могат да бъдат включени в диетата на бременна жена. Но трябва да се спазват някои правила:
- Ягодите не трябва да се ядат на гладно. Дори млечен шейк с 3 ягоди може да съсипе апетита ви и да раздразни червата. Първо, закусете с нещо, което не дразни стомаха, и чак тогава можете да хапнете няколко ягоди;
- По време на бременност консумирайте плода по възможност в прясно състояние (особено ако е пролет или лято);
- През зимните дни можете да ядете конфитюри от ягоди, компоти и сок от ягоди (домашно приготвени). Но не бива да се увличате с тях;
- Добра междинна закуска е домашно кисело мляко, извара или заквасена сметана с ягоди. По този начин вие допълвате полезните свойства на ягодите с млечнокисели бактерии и естествен калций;
- Основното във всичко това е да не злоупотребявате, а да въведете ягодите в диетата си не повече от 2-3 пъти седмично на малки порции.
Коментари